Szexuális zaklatási botránysorozat söpör végig Dánián

2020. szeptember 17. 17:18

Dániát sokáig elkerülte a #MeToo néven elhíresült, nők szexuális zaklatása elleni mozgalom botrányai. Azonban augusztusban a skandináv államban valóságos láncreakciót indított el a dán közszolgálati média egyik ismert televíziós személyiségének vallomása.

2020. szeptember 17. 17:18
null

Sofie Linde, a dán közszolgálati média munkatársa a nyilvánosság elé tárta a 10 éve, munkája során elszenvedett szexuális zaklatás részleteit. A kiállást követően több médiaszereplő és újságíró is követte az ismert televízióst.

Így folyamatosan jelennek meg hírek eltitkolt zaklatásokról, illetve egyre többen vádolják meg munkaadóikat szexista munkakörnyezet fenntartásával.

Mostanra a botrány a vezető politikai szereplőket is elérte, a középpontban Jeppe Kofod dán külügyminiszter 12 évvel ezelőtti ballépése áll. Samira Nawa, a kisebbségi kormányt kívülről támogató Szociál-Liberális Párt esélyegyenlőségi felelőse kijelentette, hogy amennyiben erről zajlott volna egyeztetés, a botránya miatt biztosan nem támogatták volna a külügyminiszter kinevezését. A párt ugyanakkor hivatalosan annyit közölt, hogy nem fogják emiatt megvonni a bizalmat a külügy első emberétől.

 A kiemelt médiafigyelmet tovább fokozta Helle Thorning-Schmidt egykori szociáldemokrata miniszterelnök, aki elmondta, hogy a Szociáldemokrata Párt vezetőjeként két szexuális visszaéléssel kapcsolatos válságot kellett kezelnie. Ebből az egyik feltehetőleg Kofod ügye volt, azonban a volt pártelnök szerint ő helyen kezelte a helyzetet. 

A zaklatásai botrányok a dán parlamentet, illetve a koppenhágai városházát sem kímélik. Számos, különböző pártokhoz tartozó egykori és jelenlegi képviselőnő elevenítette fel az őket ért abúzusokat, és számolt be a törvényhozás házában tapasztalt „mérgező légkörről”. Henrik Dam Kristensen, a dán parlament házelnöke válaszul bejelentette, hogy

a Házbizottság egy olyan rendszer kidolgozását kezdte meg, amelyen keresztül jelenteni lehet a zaklatással kapcsolatos eseteket. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. szeptember 25. 07:13
Putfárné megvan ? József nem akarta megmituzni, ezért följelentette mituzásért. O tempora, o Mózes.
VeJoLa
2020. szeptember 22. 15:33
Sofie! Miért tíz év múlva jut ez eszedbe? Lassan már rátok se mernek nézni, írásbeli beleegyző nyilatkozatotok nélkül hozzátok se mernek érni az általatok "jól nevelt" hazai férfiak!! Ha valaki, akkor te meg fogod érdemelni, amikor a tárt combokkal várt "újeurópiak" majd jól pofán vernek előtte, utána, meg közben is, ha nem tetszik valami!
duzur
2020. szeptember 21. 20:22
Az utóbbi években igen sokat változott a társadalmi megitélése mindannak ami ezt a témát övezi. A múltban divat volt a nöket okolni ilyesmiért, mintha a férfiak csupán hormonvezérelt primitív lények lennének, akik fejüket vesztik egy kivágott blúz vagy rövid szoknya láttán. Amikor pedig egy gyerek panaszkodott visszaélés miatt, azt hazugsággal vádolták, ugy hallgattatták el. Ma már nem ússza meg se egy tanár se más akire kiskorúakat bíznak, sima áthelyezéssel az ilyen eseteket. Kétségtelen, hogy mindaz ami külsö tanú nélkül történik, elég nehezen bizonyítható és hazug vádra is módot adhat, de ez nem csak szexuális ügyekre igaz,
kiskutya
2020. szeptember 21. 19:55
Nálatok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!