A német államfő szerint veszélyben vannak az orosz ellenzékiek

2020. szeptember 04. 17:50

„Navalnijt súlyosan megmérgezték, méghozzá azzal a céllal, hogy elhallgattassák” – fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

2020. szeptember 04. 17:50

Nem tesz jót az moszkvai vezetés hitelességének, és a német-orosz együttműködést sem segíti elő, hogy veszélyben vannak ellenzékiek Oroszországban – mondta a német államfő egy pénteken ismertetett nyilatkozatában az orosz ellenzék mérgezéses tünetekkel Berlinben ápolt vezére, Alekszej Navalnij ügyével kapcsolatban.

„Nem akarunk ellenségeskedést Oroszországgal vagy az orosz néppel, de a jogtalanságot néven kell nevezni, és itt egy bűncselekmény történt, amelynek felelőseit csak Oroszországban lehet megtalálni” – mondta a német hadsereg (Bundeswehr) szakértőinek vizsgálatai alapján az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsok harci idegméreg egy fajtájával megtámadott orosz politikus ügyéről Frank-Walter Steinmeier egy interjúban, amelyből a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) hírportálján ismertettek részleteket.

„Navalnijt súlyosan megmérgezték”

A német államfő a médiacsoport lapjainak szombati számához készült interjúban kiemelte: „kétségtelenül súlyos tehertétel az orosz vezetés hitelességén, és megnehezíti az együttműködést, hogy ellenzékiek és kritikus hangok sorának kell félteniük az egészségüket vagy az életüket Oroszországban”. Hozzátette, hogy a Bundeswehr vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában folytatott alapos vizsgálatok, „sajnos, beigazolták a legszörnyűbb aggodalmakat: Navalnijt súlyosan megmérgezték, méghozzá azzal a céllal, hogy elhallgattassák”.

Az Oroszországban történt eset körüli kérdéseket a moszkvai vezetésnek kell megválaszolnia, a német szövetségi kormánynak pedig az európai partnerekkel egyeztetve reagálnia kell a történtekre – mondta a német szövetségi elnök.

Előzmények

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német kormány szerdán a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről – közölték. A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2020. szeptember 05. 16:52
"veszélyben vannak ellenzékiek Oroszországban" Egy másik ország ellenzékijeiért így aggódni!!! szívszaggatóan megható ez az aggódás. Rázza vállam a zokogás, alig tudom leírni: mi közötök hozzá? És még hány próbálkozás lesz, hogy ezt a "veszélyt" bizonyítsátok rágalmazással? Kilóg a lóláb...
Griffmadar
2020. szeptember 05. 12:20
A temaval kapcsolatban ajanlom Max Erdinger irasat a Journalisten.com-on.
madarpok
2020. szeptember 04. 23:02
Nagyjából 1 mg novicsok a halálos dózis. Marrrhajó mérleggel mérték ki, hogy túlélje a mérgezést. Ha ezzel akarnék megölni valakit, akkor a dózis sokszorosát tenném a teájába.
matykox
2020. szeptember 04. 20:40
Nem vagy májer, steinmájer! Azt hiszi hülyéje, ami nem sikerült se a francoknak, se a Wehrmachtnak, majd sikerülni fog amerikai tankokkal? Nem kéne próbálkozni ilyesmivel, nagy zűr lehet belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!