A kötelező kvóta kikerült az EU migrációs csomagjából

2020. szeptember 23. 12:59

A menedékre nem jogosult emberek visszatoloncolása viszont hangsúlyos részt kap.

2020. szeptember 23. 12:59
null

Közzétette az új migrációs javaslatcsomagját az Európai Bizottság – közölte az Euronews. A magyar kormány sikerként értékelheti, hogy kikerült a menekültek kötelező szétosztását tartalmazó kvótarendszer, viszont minden tagállamnak szolidaritást kell mutatnia. Ezt a migránsok deportálásában való részvétellel is meg lehet valósítani. Több hónapos munka után közzétette az Európai Bizottság a menekültügyi és a migrációs politika reformjáról szóló javaslatait. Erre azért volt szükség, mert az eddigi rendszer és a testület eddigi javaslatai lényegében működésképtelenek voltak.

A hatékonyság javítása

Az új javaslat első pillére a menekültügyi eljárások hatékonyságának javítása. Az elbírálás felgyorsításával ugyanis tehermentesíteni lehet az elsődleges befogadó országokat. Itt új elem, hogy az unió határain kívül megkezdődne a menedékkérők átvilágítása, a személyazonosságuk ellenőrzése. Ezután egy gyors eljárás keretében szűrnék ki azokat, akik jogosultak lehetnének a menedékjogra.

Igazságos felelősségvállalás

A terv második pillére a tagállamok közötti szolidaritás kérdése. Az előző migrációs csomagban ez többnyire a menedékkérők kvóták szerinti kötelező elosztását jelentette volna, ezt azonban Magyarország és Lengyelország nem volt hajlandó végrehajtani. A bizottság ezért egyfajta rugalmas szolidaritást szeretne. A sajtóközlemény szerint ez továbbra is jelentheti a a menekültek befogadását a belépési országból, de a tagállamok választhatják azt is, hogy segítenek a menedékjogra nem jogosultak visszatoloncolásában. Ez hangsúlyozottan önkéntes alapon történik majd.

Együttműködés harmadik országokkal

Az EU fokozná az együttműködést harmadik országokkal. Ez a pillér eddig is működött, Törökország például az EU pénzügyi segítségért cserébe fogta vissza az Európába tartó menekülteket. Itt javítani szeretnék az együttműködést abban is, hogy a nem uniós országok fogadják vissza azokat a polgárokat, akik nem kapnak menekültstátuszt. Az EU ezen kívül erősítené a határőrizeti ügynökségeket. És egy külön programot indítana a tehetséges munkavállalók számára az unióban való legális munkavállalásért – írja az Euronews.

Fotó: Illegális bevándorlók felszállnak a GNV olasz hajótársaság Azzurra komphajó fedélzetére a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében 2020. augusztus 4-én. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2020. szeptember 23. 17:55
Oké segítünk kitoloncolni. :) Egyébként az elbírálás nagyon egyszerű, menekült az, aki szomszédos ország állampolgára és hazájában veszélyben van az élete. Ezeket mind befogadjuk, természetesen csak ideiglenesen, amíg meg nem szűnik az életveszély.
bagira
2020. szeptember 23. 17:43
Nem egyértelmű az írás , nagyon át kell rágni , alattomos betelepítés.
hátakkor
2020. szeptember 23. 17:11
A kvóta kikerül, de már érkezik a gender, buzi, transzgender pedofil jogállamiság, kötvénykibocsátás és tsai. Fasza. Remélem nem érem meg azt a kort, amikor ezt az egész marhaságot vissza kell fizetni :( A teljes birodalmi német autógyártás legyártott áprilisban 12 ezer verdát! Keresik a gazdájukat.
pandalala
2020. szeptember 23. 16:48
Migráns elosztás felfüggesztve. Előbb a vírusokat kel szétosztani! ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!