Újabb összecsapások Minszkben

2020. augusztus 28. 20:19

Ismét rohamrendőrök oszlattak tüntetőket péntek este a minszki Függetlenség terén.

2020. augusztus 28. 20:19
null

Ismét rohamrendőrök oszlattak tüntetőket péntek este a minszki Függetlenség terén. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) elkezdte őrizetbe venni a téren tüntető férfiakat, akiket fogolyszállító autóbuszokhoz kísérnek. A sajtó helyszínen lévő munkatársait a tér peremére terelték. Az előző nappal ellentétben most nem állítottak elő újságírókat. Az élőláncot alkotó nőket a biztonságiak közrefogták, de egyelőre nem háborgatják őket. A rendvédelmi szervek megjelenésekor a nők énekelni kezdtek. Nem sokkal korábban mintegy ötvenen úgynevezett szolidaritási láncot alkottak. Egyesek kezében virág volt, egy nő pedig a tiltakozások szimbólumává vált, 1995 előtti fehér és piros fehérorosz zászlót lengetett. A fehérorosz sajtó szerint hasonló megmozdulások voltak Minszk több lakónegyedében is.

A fehérorosz jogvédő szervezetek pénteken közös nyilatkozatban követelték a politikai foglyok és a békés tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését – közölte a Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet által működtetett hírportál. Fehéroroszországban huszadik napja ellenzéki tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Fotó: Nina Baginszkaja 73 éves ellenzéki aktivistát feltartóztatják rohamrendőrök az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetésen a minszki Függetlenség terén 2020. augusztus 26-án. A rendőrség mintegy húsz tüntetőt őrizetbe vett. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött. (MTI/ AP/ Dmitrij Loveckij)

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. augusztus 30. 18:57
a kisöreg nagyon akarta ezt az ütős képet, ha nem akarták megverni, hát rátérdel ő a sámfára vagy mire
toef36
2020. augusztus 29. 12:06
Kifejezetten tragi/komikus, amit a "rendőrök" művelnek ezzel az öregemeberrel... Miféle nép ez a "fehér-orosz"?
voltospultos
2020. augusztus 29. 10:10
Jó ez a kép. Vigyázz Mordor, Frodó támad!
flesh ripper
2020. augusztus 29. 08:27
Vajon, mit akar a fehérorosz többség? Tudja ezt valaki? Lehet, hogy még a fehéroroszok sem tudják... A nyugati hatalmak, biztosan jobban tudják?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!