O'Brien: Az Egyesült Arab Emírségek után akár Szaúd-Arábia is elismerheti Izraelt

2020. augusztus 16. 23:08

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó nem árulta el, hogy az amerikai kormányzat konkrétan mely országok vezetőivel egyeztet.

2020. augusztus 16. 23:08

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve más közel-keleti országok is békemegállapodást köthetnek Izraellel, akár Szaúd-Arábia is – jelentette ki Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott interjújában vasárnap.

O'Brien hangsúlyozta: a Fehér Ház reméli, hogy a térség több országa is csatlakozik majd Izrael és az Egyesült Arab Emírségek néhány nappal ezelőtt bejelentett békemegállapodásához. Mint közölte, Donald Trump elnök, a tanácsadója, Jared Kushner és Mike Pompeo külügyminiszter is tárgyalásokat folytat erről a régió egyes vezető politikusaival.

„Úgy gondoljuk, hogy ez az a pillanat, amikor mások is csatlakozhatnak, és rendezhetik a viszonyukat Izraellel” – mondta. Azt azonban nem árulta el, hogy az amerikai kormányzat konkrétan mely országok vezetőivel egyeztet, csupán annyit közölt, lehetséges, hogy Szaúd-Arábia lehet a következő. „Remélem, hogy Szalmán (szaúdi) király és Mohamed bin Szalmán (trónörökös) figyelemmel követi a fejleményeket, és rájön, hogy ez nagyszerű lesz az egész muszlim világ számára” – fogalmazott.

A nemzetbiztonsági tanácsadó nem említett konkrét dátumokat a békemegállapodás résztvevői körének bővítéséről. Továbbá kiemelte, hogy az erről szóló egyeztetések „a legkeményebb tárgyalások a világon”.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást – amelynek értelmében sor kerül a diplomáciai kapcsolatok felvételére – a héten jelentették be. Elemzők áttörésként értékelték a kapcsolatok normalizálását, amelyet Egyiptom és Jordánia azonnal, Omán és Kuvait pedig egy nappal később üdvözölt.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2020. augusztus 17. 08:12
Ez az az O'brien az 1984-ből? :))
PTYA
2020. augusztus 17. 05:32
Trump egyik nagy sikere, kiváncsi vagyok hogyan tálalja ezt a baloldali sajtó
Knerten
2020. augusztus 17. 00:20
Ideje lenne. Ahogy annak is, hogy az arab országok hátat fordítsanak a militáns iszlamizmusnak, és felismerjék, hogy a civilizált világ legfőbb ellenfele nem az USA és Izrael, hanem jelenleg éppen Kína. Egyébként továbbra is egy kb. negyed Magyarországnyi területről beszélünk a 10 millió négyzetkilométeres arab tengerben. Ennyit arról, hogy ki az "agresszor" Izrael és az arab világ viszonyában. Ha az arab világot egy ilyen lepkefingnyi ország "agresszálni" tudja, akkor meg is érdemlik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!