Moszkva polgármestere szerint fél éven belül megoldódhat a járványhelyzet az orosz fővárosban

2020. augusztus 28. 18:07

„Biztos vagyok benne, hogy szó szerint néhány hónapon, talán maximum hat hónapon belül véglegesen legyőzzük a koronavírust” – mondta Szergej Szobjanyin.

2020. augusztus 28. 18:07
null

„Fél éven belül megoldódhat a Covid-19-járványhelyzet Moszkvában” – jelentette ki pénteken Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

„Biztos vagyok benne, hogy szó szerint néhány hónapon, talán maximum hat hónapon belül véglegesen legyőzzük a koronavírust. Ezen dolgoznak Oroszország, a világ és Moszkva tudósai. Hatékony vakcina, hatékony gyógyszerek és egészségügyi technológiák jönnek létre – mindez egyszerre fejlődik és halad” – hangoztatta. Mihail Murasko egyészségügyi miniszter közölte, hogy az elsőként bejegyzett Szputnyik V vakcina kiszállítása megkezdődött a kórházakba a klinikai teszteknek a tervek szerint jövő héten kezdődő harmadik fázisához. Tájékoztatása szerint a gyerekek oltása csak később kezdődik meg, miután kiismerték az oltóanyag hatását a kiskorúak szervezetére. A tárcavezető ugyanakkor az idősebb pedagógusoknak javasolta, hogy oltassák be magukat.

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont által fejlesztett oltóanyagot korábbi bejelentések szerint várhatóan szeptember végén-október elején fogják regisztrálni.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4829-cel 980 ezer 405-re emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme immár 13. napja nem haladja meg a 0,5 százalékot, az új esetek 22,8 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5,9 millió), Brazília (3,8 millió) és India (3,4 millió) után. Az aktív esetek száma 1186-tal 165 025-re csökkent. A halálozások száma 110-zel 16 914-re, a felépüléseké pedig 5905-tel 798 466-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 35,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 327 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 209 914 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken kiadott állásfoglalásában felhívta az figyelmet arra, hogy a héten bevezetett amerikai szankciók olyan orosz tudósokat sújtanak, akik a Covid-19 elleni oltás kidolgozásán dolgoznak.  Ezt a rosszhiszemű gyógyszeripari konkurencia megnyilvánulásának minősítette, amit a gázpiacon tanúsított amerikai magatartáshoz hasonlított.

Nem világos, hogy az amerikai hatóságok hogyan fogják megmagyarázni honfitársaiknak az olyan emberek megbüntetésére irányuló kísérletet, akik – sikerrel – dolgoznak egy olyan betegség elleni gyógyszeren, amely az Egyesült Államok több mint 180 ezer állampolgárát ölte meg”– írta. Az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistára tette az orosz védelmi tárca 33. és 48. központi kutatóintézetét, valamint a Moszkvai Állami Szerveskémiai és Technológiai Kutatóintézetet, az állítva, hogy ezek az intézmények vegyi- és biológiai fegyverek kifejlesztésén dolgoznak. Az orosz védelmi minisztérium 48., mikrobiológiai kutatóintézete a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézettel közösen dolgozta ki a Szputnyik V-t. Az utóbbi intézmény vezetője egyébként elmondta, a szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium kutatóintézetének egy munkatársa jegyzi.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Ivan Szekretarev

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2020. augusztus 30. 06:05
jellemző a polgármester feltételes módban adott nyilatkozata, ez legalább mutatja azt, miként hazudoznak büntetlenül az orosz főmuftik, de az igazság napja elérkezik , hamarabb mint azt ők várják....LOLAz orosz valóság pedig,hogy hatezer körüli a napi uj fertőzőttek száma és még a hivatalos hazugságstatisztika szerint is milló körüli a nyilvántartott covidosok számallllllllllllllllllllllll..
VakzKommondor
2020. augusztus 28. 19:16
hát persze. viszik őket szibériába.
I.E.D.
2020. augusztus 28. 18:43
Addigra megdöglik vagy tízmillió ruszki. Meg pár száz millió más nemzetiségű fehér. Jöhetnek a sárga elvtársak, átvenni Európát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!