Megvétózta a szlovák államfő az ügyészségről szóló törvényt

2020. augusztus 03. 17:33

A szlovák köztársasági elnök nemet mondott a kormány által előterjesztett jogszabály-módosításra, amely a főügyész és a különleges ügyész kiválasztási módjához nyúl hozzá.

2020. augusztus 03. 17:33
null

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök nem írja alá a Matovič-kormány által benyújtott, az ügyészségi törvényre vonatkozó jogszabály-módosítást. Az elnök asszony hangsúlyozta, hogyha a Nemzeti Tanács a tervezetet újra megszavazná, úgy alkotmányossági felülvizsgálathoz folyamodik – írja az Új Szó.

A főügyész és a különleges ügyész kiválasztási módján változtatni kívánó javaslat értelmében az ügyészséget olyan személy is vezethetné, aki korábban nem dolgozott ügyészként, különleges ügyészi pozíciót pedig olyan is betölthetne, aki korábban nem dolgozott főügyészségen. Bővülne továbbá az a személyi kör is, akik (amik) jelölteket javasolhatnak a főügyészség vezetésére.

(Megjegyzés: a főügyész kiválasztását érintő reformmal kapcsolatban a szlovák pártok körében felmerült, hogy nincs-e esetleg szó burkolt, személyre szabott jogalkotásról. Ha ugyanis a módosítás átmenne, lehetővé válna az ügyészségi múlttal nem rendelkező, ügyvédként tevékenykedő, s a kormánykoalíció által támogatott Daniel Lipšic megválasztása is.)
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. szeptember 12. 12:08
Csak beleköpik a levesbe ott is a lipsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!