Libanont éhínség fenyegeti a bejrúti robbanás után

2020. augusztus 29. 07:18

Ha a világ nem segít rajta, állítja egy ENSZ-tisztviselő.

2020. augusztus 29. 07:18

A libanoni lakosságot az éhínség fenyegeti, ha a nemzetközi közösség nem nyújt megfelelően hatékony segítséget az országnak az augusztus elején bekövetkezett, hatalmas erejű kikötői robbanás után – mondta pénteken Genfben az ENSZ egyik illetékes tisztségviselője.

„A robbanás elpusztította az ország legfőbb élelmezési forrását” – mondta Michael Fakhri, a világszervezet élelmezési joggal foglalkozó különleges előadója, arra utalva, hogy a libanoni élelmezési rendszer amúgy is mindig rendkívül sérülékeny volt, mivel 85 százalékban az importtól függött, márpedig a robbanás előtt az összes behozatal 70 százaléka éppen a bejrúti kikötőn keresztül bonyolódott.

Augusztus 4-én több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 160 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban. A detonációt követően kiderült, az illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

(MTI)

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2020. augusztus 29. 09:36
"A libanoni lakosságot az éhínség fenyegeti, ha a nemzetközi közösség nem nyújt megfelelően hatékony segítséget az országnak" Ez a nyilatkozat erősen túlzó, sőt inkább féknyúz kategória. Miért éheznének, van pénzük, majd vesznek. Az a pár száz tonna gabona, ami kiömlött, nem egy egetverő veszteség könnyen pótolható. Gondolom biztosítva is volt, úgyhogy semmi probléma, ez a hír csak feszültség keltés. Ami ott kiömlött takarmányozási célra még megfelel, úgyhogy az anyagi kár sem olyan jelentős. Viszont riogatni nagyon jól lehet vele: jajj mind éhenhalnak, hú milesz, adakozzunk!
Határ Győző
2020. augusztus 29. 07:29
Ott is a szegények szenvednek leginkább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!