Főtér: Elveszik a Kendeffyektől a Retyezátban visszakapott területeiket

2020. augusztus 11. 12:13

Tízezer hektárnyi erdő és kaszáló. Romániában nem nézik jó szemmel az ekkora birtokokat – írta meg a Főtér.ro.

2020. augusztus 11. 12:13
null

Véget ért hétfőn egy tizenegy évvel ezelőtt indított gigaper a hátszegi bíróságon: az alapfokú ítélet lényege az, hogy az egyik tekintélyes erdélyi nemesi család, a Kendeffyek leszármazottai tizennégy évvel ezelőtt illegálisan kapták vissza hajdani földtulajdonukat a Déli-Kárpátokban, a Retyezát-hegység térségében. Vagyis: a hatalmas területek nagy részét ismét elveszik tőlük.

A 18. század közepén Kendeffy Elek Hunyad vármegye főispánja, majd erdélyi főkormányzói tanácsos volt, és grófi címet kapott Mária Teréziától. A Kendeffyeknek kiterjedt birtokaik voltak a Retyezát és Hátszeg térségében. A család ma is élő ágát képviselő, Bécsben élő Kendeffy Mária és lánya, Pongrácz Erzsébet 2005 őszén nyújtott be visszaigénylési kérelmet. Kérésüket jóváhagyták, a Hunyad megyei prefektúra illetékes testülete pedig egy év múlva ki is bocsátotta a tulajdonleveleket.

A per

Nem sokkal a visszaszolgáltatás után azonban a Román Tudományos Akadémia beperelte az örökösöket, a per 2009-ben kezdődött a hátszegi bíróságon. Azért az akadémia indított pert, mivel a második világháború lezárulta és a kommunisták hatalomra kerülése után a tudományos intézmény kapta meg a birtokot, amelyet a Kendeffy-testvérpártól, Lajostól és Gábortól vettek el. Kendeffy Mária és Pongrácz Erzsébet mellett beperelték a Hunyad megyei prefektúrát, a visszaszolgáltató bizottságot és egy magáncéget is, a perbe beszállt a román állam, két település önkormányzata, egy közbirtokosság és egy magánszemély is.

Az ítélet

Az ítélet szerint az időközben, 2016-ban elhunyt Kendeffy Mária és Pongrácz Erzsébet illegális körülmények között kapták vissza a területeket, mivel nem román állampolgárként igényelték vissza a hajdani birtokot és lettek annak a tulajdonosai. Az alpereseknek ráadásul 8 250 lej értékben perköltséget is fizetniük kell – írta meg a Főtér.ro.

Fotó: A 2482 méter magas Retyezát csúcs a 2509 méter magas Peleaga csúcsról fotózva 2016. szeptember 3-án. MTI Fotó: Gazda Árpád

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2020. augusztus 12. 10:16
A román jogbiztonság mindig is "híres" volt. Hoznak egy jogerős ítéletet, majd visszavonják. Főként, ha magyar a kedvezményezett. Így semmizik ki a magyarokat. A szászokkal már nem kell törődniük, értük a német anyaország sohasem állt ki (csak az afrikai meg arab bevándorlókért, hiszen a genetikai német az fasiszta). Kíváncsi vagyok, hogy az EU jogállamiságért aggódó haladói felemelik-e a hangjukat (költői kérdés)...
Mr. Tommy Lee
2020. augusztus 12. 08:50
Minden egyes négyzetcentit kisvásárolni tőlük! Az összeset! Hitvány rómaiak!
Gyéressy Károly
2020. augusztus 11. 23:16
A kendeffyek ráadásul román eredetűek voltak egykoron.
mustarharmas
2020. augusztus 11. 21:34
Tolvajok.... Ez a jogállam? Europa? Vicc...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!