Feloszlatta a rendőrség a korlátozások elleni tüntetést Berlinben

2020. augusztus 01. 21:15

A hatóságok szerint 20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi kapuig, és vett részt azt követően a tiltakozáson, míg a szervezők 1,3 millió főre becsülték a résztvevők számát. A korlátozások elleni tüntetéssel szemben ellentüntetők is gyülekeztek.

2020. augusztus 01. 21:15
null

Feloszlatta a német rendőrség szombaton kora este azokat a tüntetőket, akik azért gyűltek össze Berlinben, hogy tiltakozzanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen.

A rendőrség azzal indokolta a fellépést, hogy a demonstráció szervezői nem voltak képesek biztosítani az egészségbiztonsági előírások betartását. A hatóságok szerint 20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi kapuig, és vett részt azt követően a tiltakozáson, míg a szervezők 1,3 millió főre becsülték a résztvevők számát. Csak kevés tüntető viselt szájmaszkot, akin volt, arra többen rákiabáltak, és arra szólították fel, hogy vegye le. Sokan a távolságtartásra sem ügyeltek. A tiltakozók fütyültek, „szabadságot” követeltek és „ellenállásra” buzdítottak. Többen azt kiabálták: „a koronavírus-világjárvány a legnagyobb összeesküvés-elmélet”.

Ellentüntetők is gyülekeztek, akik közül többen azt kiáltozták a demonstrálóknak: „nácik kifelé!”. A rendőrség a nap folyamán távol tartotta egymástól a két tömeget, hogy megakadályozza az összetűzéseket. A berlini tüntetésre Németország-szerte mozgósítottak szimpatizánsokat.

Andreas Geisel berlini szenátor péntek este arról beszélt, hogy neonáci szervezetek is toboroztak résztvevőket.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bírálta a tiltakozókat amiatt, hogy nem tartották be a biztonsági előírásokat. Elismerte, hogy az embereknek világjárvány idején is joguk van tüntetni, de nem így, ahogy az szombaton történt. „Józan ész, kitartás és összefogás kell ahhoz, hogy a pandémiát legyőzzük” – írta a tárcavezető a Twitteren. Saskia Esken, a szociáldemokrata párt (SPD) társelnöke úgy fogalmazott: „Covidióták ezrei most idézték elő a járvány második hullámát” azzal, hogy nem tartottak egymástól távolságot, és nem viseltek szájmaszkot. Ostorozta a tüntetőket amiatt, hogy nemcsak az emberek egészségét tették kockára, hanem az egész ország sikerét is a járvány elleni küzdelemben és a gazdaság újraindításában.

A hét végére további hasonló rendezvényeket terveznek Németországban annak ellenére, hogy az új koronavírus-fertőzések száma egyre emelkedik. Az utóbbi 24 órában 955 új esetet regisztráltak, május óta nem emelkedett ilyen nagy ütemben a fertőzések száma, leszámítva egy június közepi helyi gócpontot egy húsüzemben. A hatóságok szerint az emelkedést az magyarázza, hogy az emberek nem tartják be az óvintézkedéseket. Németországban meghaladja a 209 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, a koronavírussal összefüggő halálesetek száma pedig 9148.

(MTI)

Nyitóképünk a szombati tüntetésen részt vevő tömeg egy részét ábrázolja. Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dodóbá
2020. augusztus 02. 06:41
https://www.youtube.com/watch?v=ZbqiHqjjExw
Amondó
2020. augusztus 02. 00:17
Tessék megnézni egy hazai parlamenti ülést, vagy akármelyik párt sajtótájékoztatóját, egy önkormányzati ülést, egyéb zárt terű, zsúfolt rendezvényt. Ott hemzsegnek a politikusok, újságírók, operatőrök, de egyike sem viseli a bóhócmaszkot. Pedig egy politikusnál elkélne a fokozott óvatosság, hiszen állandóan utazgat, szónokol, seregnyi emberrel pacsizik. Nyüzsög, de nagyon. És íme, a természet rejtélyes csodája. Egyikük sem beteg, egyiküket sem viszik szirénázó mentőautóval, lélegeztetőgépbe dugni. Kicsattannak az egészségtől, élnek, mint Marci Hevesen. Akkor hát miféle vírusról fecsegnek egyesek?
Pierre
2020. augusztus 01. 23:32
A demonstrációt a járványt tagadó Querdenken 711 nevű szerveződés kezdeményezte, "összesküvéselmélet-hívők", "jobboldali ezoterikusok", "szélsőjobboldaliak" jelentek meg rajta. Tagesspiegel
Pierre
2020. augusztus 01. 23:17
jellemzoen ex-ndk-s lakotelepek neonaciai. A fidesz mentalis testverei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!