Bejrúti robbanás: Több mint hétszáz francia katona segít a helyreállítási munkálatokban

2020. augusztus 14. 18:35

A francia katonákkal mentőegységek, utászok, építésre és javításra szakosodott szakemberek és búvárok is érkeztek.

2020. augusztus 14. 18:35

Több mint hétszáz francia katona érkezett egy helikopterhordozó hajóval pénteken Bejrútba, hogy a múlt heti tragikus robbanást követő helyreállítási munkálatokban segédkezzen – közölte a libanoni fővárosban tartózkodó Florence Parly francia védelmi miniszter. „Az áldozatok száma megdöbbentő” – hangsúlyozta Parly. „Ez a tragédia mély hatással volt országomra. Libanon különleges helyet foglal el szívünkben” – hangoztatta.

A francia katonákkal mentőegységek, utászok, építésre és javításra szakosodott szakemberek és búvárok is érkeztek – közölte Parly. A kikötő területén múlt kedden történt robbanásban 178 ember vesztette életét és több mint hatezren megsérültek, a kormány lemondásra kényszerült.

Az áldozatok hozzátartozói nemzetközi vizsgálatot követeltek

Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi okozta a kikötőben tárolt 2740 tonna ammónium-nitrát felrobbanását. A kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése és biztonsági vezetők is tudtak arról, hogy a vegyi anyagot ott tárolják.

Az áldozatok hozzátartozói nemzetközi vizsgálatot követeltek. Az ENSZ pénteki közlése szerint a súlyosan megrongálódott bejrúti kikötő mindössze 30 százalékos kapacitással működik. Egy előzetes vizsgálat szerint a robbanás 15 kilométeres körzetében lévő 55 egészségügyi intézmény fele teljesen üzemképes, mintegy 40 százalék közepesen, illetve súlyosan megrongálódott – közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA). Hozzátette, hogy megrongálódott csaknem 120 iskola is, amelyben 50 ezer diák tanult.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!