Választható tárgy lesz a latin a lengyel gimnáziumokban

2020. július 22. 14:43

Lengyelország újra bevezeti a latin nyelv oktatását a gimnáziumokban. A képzés célja, hogy a tanulók jobb rálátást nyerjenek a nyugati civilizációt meghatározó műveltségre.

2020. július 22. 14:43
null

A képzés persze nem lesz kötelező, a diákon szabadon választhatják a latin oktatást. A kurzus pedig nemcsak nyelvoktatást takar, hanem vállalt célja, hogy megismertesse a diákokat a görög-latin kultúra gondolkodásmódjával, valamit annak későbbi századokra gyakorolt hatásával. 

Lengyelország még a 2016-os tanévben kezdett átfogó oktatási reformba, ennek most következő fázisában lép életbe a latinoktatást lehetővé tevő rendelkezés. Az első évfolyam, amely számára elérhetővé válik antik nyelv, idén ősszel kezdi meg az iskolát. 

A kurzust lehetővé tevő rendelkezés indokolása is beszédes. A leírás alapján a kurzus azért is fontos, mert napjaink civilizációs kihívásaira az oktatásnak is reflektálnia kell; ennek része a saját civilizációnk alapjait bemutató tanóra.


 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. szeptember 22. 15:20
Azért nem röhejes, hogy ezt manapság diadalként értékeljük? Én a szocializmusban latinos osztályba jártam (Árpád gimnázium), amit az elvtársak sem próbáltak akadályozni.
T. Péter
2020. július 28. 14:31
"igazából latint csak választott második nyelvként lenne szabad engedélyezni, elsőként nem." Bocs.
T. Péter
2020. július 28. 14:30
Mondjuk, a "szebb", "elegánsabb" annyira szubjektív, hogy nehezen lehetnél biztos abban, hogy más nem pont fordítva gondolja, de speciel pont a latin esetében fenemód lerontja az állításodat pont az a tény, hogy a latinoktatásnak legalább féltucat kiejtési változata van csak Európában (plusz a valódi, ahogy rekonstruálthatóan eredetileg beszélhették), és pont a magyar az egyik olyan tradíció, ami garantáltan elég sokban eltér az eredetitől is. Ha komolyan akarunk beszélgetni róla, akkor a klasszikus latinnak nagyon sok baja van az oktatásban, a legnagyobb baj az, hogy iszonyatosan flektáló, sokkal inkább, mint bármelyik utódja. A mondatok megértése ezért összehasonlíthatatlanul több ide-oda hivatkozást, elemzést, ragozott alakok egymásra hatásának kibogozását igényli. A nyelv szerelmesei természetesen ezt élvezik benne leginkább, de az oktatásban, főleg a nyelvoktatásban muszáj normális pedagógiai alapelveket is figyelemmel kísérni, például hogy mekkora befektetéssel fog a gyerek valamiféle sikerélményhez jutni, mert a motivációja alapvetően ettől fog függeni. Tehát, ha reálisan akarjuk megítélni, és nem pusztán a latin-görög szerelmeseinek minden egyéb szempontot figyelmen kívül hagyó lelkendezésére építeni, akkor igazából latint csak választott második nyelvként lenne szabad elsőként engedélyezni. Vagy harmadikként, esetleg, ha van olyan. Azt nem lenne jó engedni, hogy ne egy mai, élő nyelv MELLÉ, hanem HELYETTE választhassa a diák.
T. Péter
2020. július 28. 14:18
Irtották. Ha már klasszikus műveltség. Másra kevésbé szólnék rá miatta, de tőled azért ennyi joggal elvárható lenne, Hesperia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!