Közgazdász: Egy második hullám súlyosan érintheti az európai gazdaságot

2020. július 07. 21:42

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az euróövezetben idén mintegy 8 százalékos GDP csökkenés várható.

2020. július 07. 21:42

Ha a koronavírus-járvány esetleges második hulláma az elsőhöz hasonló mértékű visszaesést jelentene, az nagyon súlyosan érintené az európai gazdaságot – hangsúlyozta Halmai Péter közgazdász az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Hozzátette: ennek elkerülése elemi érdeke az európai nemzeteknek.

Halmai Péter emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az euróövezetben idén mintegy 8 százalékos GDP csökkenés várható. A kritikus országokban ez az arány 10 százalék feletti. Ilyen nagyságrendű visszaesés a második világháború óta nem volt Európában – jegyezte meg.

A közgazdász szólt arról is, hogy a magyar gazdaságot nézve az exportorientált iparágazatokat és a turizmust sújtotta leginkább a járvány. Utóbbi kapcsán azt mondta: a belföldi turizmus hatásaként előbb a vidéki turizmus állhat helyre. A budapesti turizmus helyreállására egy-másfél évet jósolnak a szakértők – mondta Halmai Péter.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. július 08. 07:19
Szerintem a második hullámban már nem szabad korlátozni. Fertőtlenítés, távolságtartás ahol lehetséges,maszk, stb. de az élet nem állhat meg. Ha kell izoláljuk az időseket, de az életnek mennie kell.
BAJA
2020. július 07. 23:18
a levegőben is terjed
BAJA
2020. július 07. 23:18
a levegőben is terjed
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!