Az RMDSZ könnyebbé tenné az ingázók dolgát a magyar-román határon 

2020. július 30. 11:47

A tervezet szerint a könnyítés családtagokra is vonatkozik, és egy esetleges részleges határlezárás esetére is szól.

2020. július 30. 11:47
null

A határmenti ingázók dolgát könnyítené az az RMDSZ által előterjesztett jogszabály-tervezet, amelyet a román szenátus 88 igen, 1 nem és 39 tartózkodó szavazattal fogadott el. Ennek értelmében azok, akik román területen élnek, és rendszeresen dolgoznak az ország határain kívül, e tényről hatósági igazolást kapnának az illetékes megyei szervektől. A tervezet szól továbbá 10 megépült, mégis használaton kívüli határátkelő pótlólagos megnyitásáról is, 2021 januárjától kezdve. Az érintett átkelők az Arad megyében található Ottlaka – Elek, Kisvarjas – Dombegyház, Feketegyarmat – Dénesmajor illetve Nagylak – Csanádpalota közötti, Bihar megyében az Érsemjén – Bagamér, Biharfélegyháza – Pocsaj és Körösszeg – Körösnagyharsány közötti, továbbá Szatmár megyében a Szárazberek – Garbolc, Horea – Ömböly és Nagypeleske – Zajta közötti határátkelők.

A tervezet kapcsán Cseke Attila előadta, hogy, »az út készen áll a határ mindkét oldalán, az infrastruktúra adott, a román állam mégsem nyitotta meg a határátkelőket. Az RMDSZ által javasolt megoldás csökkentené a jelenlegi járványügyi helyzet miatt túlzsúfolt határátkelők forgalmát«.

(Megjegyzés: A jogszabály-tervezet sorsát a képviselőház döntése viheti előbbre, ám ha a testület pozitív döntést hozna is, a határátkelők megnyitására még Klaus Iohannis román elnöknek is rá kell bólintania. Mint ismeretes, a politikus ezt nem tette meg az Óbéba-Kübekháza határátkelő esetében.)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2020. július 30. 14:45
Nem tették hozzá, hogy a magyarok számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!