Az olasz belügyminiszter látogatást tett a migrációval sújtott Lampedusa szigetén

2020. július 20. 17:18

Köszönetet mondott Lampedusa lakosainak és minél előbbi megoldást ígért a migrációs és egészségügyi veszélyhelyzetre Luciana Lamorgese belügyminiszter.

2020. július 20. 17:18

Köszönetet mondott Lampedusa lakosainak és minél előbbi megoldást ígért a migrációs és egészségügyi veszélyhelyzetre Luciana Lamorgese belügyminiszter hétfői látogatásán a dél-olaszországi szigeten, ahova július elsejétől mintegy ezerötszázan kötöttek ki. Luciana Lamorgese a lampedusai lakosok és a helyi hatóságok tanúsította együttműködés és szolidaritás jelentőségét hangsúlyozta. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a partra vetett emberek mentésében, ellátásában. A belügyi tárca vezetője minél előbbi megoldást ígért a húsz négyzetkilométer nagyságú sziget számára, amely az Észak-Afrikából Európába tartó migráció egyik első számú állomásának számít.

Lamorgese az intézkedések között említette, hogy július eleje óta a korábban érkezett és sziget partjait teljesen ellepő migránshajókból már negyvenötöt lebontottak, és további kilencvenhetet máshova szállítottak. Így ez a munka nem a sziget költségvetését terheli majd. A belügyminisztert Salvatore Martello lampedusai polgármester várta, aki korábban arra szólította fel a kormányfő Giuseppe Contét és Luciana Lamorgesét, személyesen mérjék fel a szigeten kialakult migrációs és az ebből következő egészségügyi veszélyhelyzetet. A polgármester a sürgősségi betegellátó központ bővítését és egy új kórház építését sürgette a római kormánytól. A találkozón elhangzott, hogy július elejétől mintegy ezerötszáz migráns érkezett Lampedusára. A vírusteszteken egy személy bizonyult pozitívnak, de voltak olyan betegek, akiket azután szűrtek, hogy Lampedusáról más olaszországi migránsközpontba lettek áthelyezve. A belügyminiszter kísérő Franco Gabrielli országos rendőrparancsnok és a szicíliai idegenrendészetet vezető Rosa Maria Iraci felkereste a kevesebb mint száz személyes lampedusai regisztrációs központot (hot spot) is, amelyet az utóbbi napokban teljesen kiürítettek.

Luciana Lamorgese találkozott a migrációtól szintén kiemelten érintett szicíliai Pozzallo és Porto Empedocle hatósági képviselőivel is. Bejelentette, hogy a következő napokban Nello Musumeci szicíliai kormányzóval, valamint a szicíliai egyház vezetőivel egyeztet. A belügyminiszter hozzátette, hogy a tárca új járványmegelőzési egészségügyi protokoll kidolgozásán dolgozik a dél-olaszországi partokon kikötő migránsok ellenőrzésére. Sajtóértesülések szerint a belügyminisztérium újabb karanténhajót akar állítani a szicíliai partok közelébe, hogy ezen helyezze el a karantén alatti migránsokat. Matteo Salvini a Liga párt és a jobbközép ellenzék vezetője bejelentette, hogy csütörtökön Lampedusára látogat, hogy személyesen találkozzon a helyi munkavállalókkal, elsősorban az idegenforgalomban dolgozókkal, akik – a politikus kijelentései szerint – a járvány után az illegális bevándorlás miatt nem tudnak újraindulni. A római belügyminisztérium hétfői adatai szerint év eleje óta 9784 migráns érkezett a tavalyi ugyanezen időszakban regisztrált 3310-hez képest.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2020. július 20. 21:01
Nekem erről a szigetről egy régi könyv/film jut az eszembe. " A Párduc", a szerzőnek volt köze a szigethez Tomasi di Lampedusa hercegnek hívták.
hátakkor
2020. július 20. 18:23
adott be menedékkérelmet?
luzitanxaver
2020. július 20. 18:11
,,partra vetett emberek,, Hogy nem szakadt rá a lampedusai ég...
kisgul
2020. július 20. 18:10
Nesze semmi, fogd meg jól Lampedusai lakosok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!