Az Európai Unió aggodalmát fejezte ki az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt

2020. július 01. 13:18

Az unió az „egy ország, két rendszer” elve alapján Hongkong folytatódó stabilitásában és jólétének fenntartásában érdekelt – jelentette ki Josep Borrell.

2020. július 01. 13:18

Az Európai Unió súlyos aggodalmát fejezi ki a Hongkongban újonnan életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény kapcsán, amelyet Peking anélkül fogadott el, hogy az illetékes helyi hatósággal és a civil társadalommal érdemi előzetes konzultációt folytatott volna – Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán. Borrell az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta, a törvény súlyosan alááshatja Hongkong magas szintű autonómiáját, és káros hatással lehet az igazságszolgáltatás függetlenségére és a jogállamiságra.

Kijelentette, hogy az unió az „egy ország, két rendszer” elve alapján Hongkong folytatódó stabilitásában és jólétének fenntartásában érdekelt. Elengedhetetlennek tartja a városállam magas szintű autonómiájának megőrzését, összhangban az érvényes alaptörvénnyel és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal. Alapvető fontosságúnak tartja, hogy a hongkongi lakosok meglévő jogait teljes mértékben megóvják, ideértve a szólásszabadságot, a sajtó szabadságát, valamint az gyülekezéshez, illetve békés tiltakozáshoz való jogot. Az ENSZ által 1996-ban elfogadott, a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányának a hongkongi jogszabályokban rögzített rendelkezéseit továbbra is teljes mértékben alkalmazni kell – szögezte le.

Az Európai Unió arra szólítja fel Kínát, hogy kerüljön minden olyan intézkedést, amely aláássa Hongkong jogi autonómiáját, ideértve az emberi jogokat is – emelte ki Borrell. Az uniós diplomácia vezetője elmondta, az Európai Unió megvizsgálja a törvény lehetséges következményeit, szorosan nyomon követi a fejleményeket, és a Kínával folytatott párbeszéd során felveti azzal kapcsolatos aggodalmait. Július elsején lépett életbe az az új nemzetbiztonsági törvény, amely Peking szerint joghézagokat szüntet meg a Hongkongban, az ellenzék szerint azonban megakadályozza a pekingi központi kormány elleni tevékenységeket és korlátozza az ellenzék cselekvési lehetőségeit. A brit koronagyarmat 1997-ben ezen a napon került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. július 01. 17:00
Az EU az EU - s polgárokkal kellene hogy foglalkozzon
Esvány
2020. július 01. 16:19
A székely vagy a katalán autonómia, vagy a Benes dekrétumok, jogfosztó nyelvtörvények miatt bezzeg nem aggódnak. Sem súlyosan, sem súlytalanul...
Szerintem
2020. július 01. 15:20
Az EU-ban hány körös rendszer van?
Szerintem
2020. július 01. 15:17
Rögtön szanaszét csinálta is magát Kína :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!