Elsőbbséget élvez a vallásszabadság a pénzügyekkel szemben az USA Legfelsőbb Bírósága szerint 

2020. július 01. 18:32

Amerika legfőbb bírói fóruma 5-4 arányban úgy döntött, hogy Montana állam jogellenesen korlátozta az állampolgárok gyermekeinek egyházi oktatáshoz való hozzáférését.

2020. július 01. 18:32
null

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 5-4 arányban megváltoztatta azt az állami bírósági döntést, amely jogellenesnek nyilvánította a rászoruló szülők pénzügyi támogatását abban, hogy gyermekük egyházi iskolában tanulhasson.

Az Espinoza v. Montana Department of Revenue néven futó ügy még 2015-re nyúlik vissza, amikor is Montana államban jogszabállyal bevezetett adókedvezmények segítették az egyházi taníttatást. A szabályozás lényege abban állt, hogy adókedvezmény illette meg azokat a magánszemélyeket és vállalatokat, akik többek között olyan nonprofit szervezetek számára adományoznak, amelyek ösztöndíjak útján segítik hozzá a fiatalokat az oktatásban való részvételhez.

Montana legfőbb bírói fóruma 2018-ban lefújta ezt a programot, mondván, hogy az Montana Alkotmányába ütközik, amely tiltja a közpénzeknek többek között egyházi célokra való felhasználást.

A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság végül ezt a döntést semmisítette meg 5-4 arányban, arra a következtetésre jutva, hogy Montana bírósága kifejezetten az egyházi jellegre való hivatkozással tiltotta le a programot. Ezzel pedig nemcsak az egyházi iskolákat hozta hátrányos helyzetbe, de azokat a családokat is amelyek ezekbe járatják, vagy éppen járatnák gyermekeiket.

Amerika hagyományaiból következően következetesen elismeri a szülők jogát a gyermekeik egyházi neveltetéséhez; az Alkotmány védi azt a döntést, amely arra vezeti a szülőket, hogy gyermekeiket egyházi iskolába járassák. (…)

Valós a konfliktus a vallásszabadság és a közpénzek elosztásának szabályai között, ugyanakkor Montana Legfelsőbb Bíróságának a tárgybéli ügyben utóbbit figyelmen kívül kellett volna hagynia

annak érdekében, hogy az Alkotmánnyal összhangban dönthessen” – áll az ítéletben.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik