Trump a kormányzóknak: Gyengék vagytok, így át fognak gázolni rajtatok

2020. június 01. 22:14

Az elnök felkérte a tagállamok vezetőit és rendfenntartó erőit, hogy szabjanak gátat az erőszaknak és a fosztogatásoknak, melyekért a radikális baloldali csoportokat és az Antifa nevű, anarchista mozgalom tagjait tartja felelősnek.

2020. június 01. 22:14

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok több nagyvárosában is attrocitások zajlottak az elmúlt napokban, annak következtében, hogy egy hete egy afroamerikai férfi életét vesztette egy durva rendőri intézkedést követően.

George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

„Uralnotok kell a helyzetet!”

Donald Trump amerikai elnök hétfőn egy videós konferenciahíváson azt mondta az államok kormányzóinak, hogy az elmúlt napok erőszakos zavargásai azért harapózhattak el, mert „gyengék”, nem léptek fel kellő határozottsággal az elmúlt napok eseményeivel szemben.

– fogalmazott az elnök.

A hívás során Trump többször megkérdőjelezte a kormányzók és a nagyvárosi polgármesterek hétvégén meghozott döntéseit, valamint arra kérte őket, hogy szükség esetén használják fel a Nemzeti Gárdát és/vagy éljenek más katonai lehetőséggel.

„Néhányan nagyszerű munkát végeztek, de sokan közületek nem”

„Hibát követtek el, ostobának tüntetitek fel magatokat” – mondta egy ponton az elnök. „Néhányan nagyszerű munkát végeztek, de sokan közületek nem – ez nem valami nagyszerű nap hazánk számára” – fogalmazott Trump.

Az elnök elmondta,

de vannak fosztogatók is, emberek, akik úgy gondolják, hogy ingyen cuccokat kaphatnak. Berohannak boltokba és televízióval futnak ki onnan” – fogalmazott.

„Ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák”

Trump elmondta: „láttam, hogy egy gyerek megfog egy csomó cuccot, beteszi egy vadonatúj autó hátuljába és elhajt. Mindegyik ilyen srácról van felvételetek. Miért nem állítjátok bíróság elé őket? Minél keményebbek vagytok most, minél határozottabbak vagytok, annál kevésbé valószínű, hogy ütés ér titeket” – mondta az elnök. Mint mondta: „ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák”. 

A telekonferencián részt vett William Barr igazságügyi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Barr kifejtette, hogy az erőszakos cselekményeket „szélsőséges agitátorok” követik el és a helyi rendfenntartó erők fellépését szorgalmazta. Mint mondta: terrorellenes egységeket fognak alkalmazni a felbujtók beazonosítására és megfékezésére.

„Én sem szeretem a maga retorikáját”

J. B. Pritzker, Illinois állam demokrata párti kormányzója az elnök által mondottakkal kapcsolatban úgy fogalamzott: őt inkább az elnök retorikája aggasztja különösen. „Nyugalomra kell felszólítanunk, rendőrségi reformra kell felszólítanunk, de az a retorika, amely a Fehér Házból jön, ront a helyzeten” – mondta Pritzker, aki Trumphoz hasonlóan maga is milliárdos üzletember. Trump nem hagyta válasz nélkül Pritzker megjegyzését: „én sem szeretem a maga retorikáját” – fogalmazott.

Donald Trump az elmúlt napokban többször is elítélte a rendőri erőszakot, amelynek következtében május 25-én este Minneapolisban a 46 éves George Floyd életét vesztette. Az elnök felhívta Floyd családját is, hogy együttérzését fejezze ki, majd külön felkérte az igazságügyi minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a történtek átfogó kivizsgálására.

A CBS eredeti bejegyzését (angol nyelven) ide kattintva olvashatja.

 

*Vasárnap az egyik Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök azt is kilátásba helyezte, hogy az Antifát az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára helyezi majd – a szerk.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2020. június 16. 07:54
Hát minden tiszteletem ellenére meg kell állapítanom, Trump úr is gyenge. Mert mit is üzen a nemzeti gárda visszaparancsolása a disznóólból? Sertések elé nem szoktak letérdelni.
simonvitéz
2020. június 02. 13:36
Azt hiszem, itt az idő, hogy átértékeljük azt az általános közvélekedést, miszerint az USA-ban a rendőrök keményen lépnek fel a bűnözők ellen. Derek Chauvin próbálta ugyan ezt meghonositani, de szerencsétlen véget ért a kísérlete. Innentől kezdve a rendőrség még inkább puhán fog intézkedni vagy ami még általánosabb lesz, egyszerűen félrenéz, hogy ne legyen baj az intézkedéséből. Vajon azok, akik még pár éve is mosolyogtak azon a felvetésen, hogy Amerika akár polgárháborúba is sodródhat belátható időn belül, vajon most is mosolyognak?
Emmanuel Goldstein
2020. június 02. 11:37
Trump minden idők leggyengébb amerikai elnöke.
írmag
2020. június 02. 11:33
"Gyengék vagytok, így át fognak gázolni rajtatok", tökéletes megfogalmazás. A tanulságot a folyamatosan, ok nélkül ellenszegülő, hatalmi mámort kereső magyar ellenzékre is természetesen alkalmazni kell. Nincs himbi-limbi, nyugalom és társadalmi rend kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!