Megkezdődött az izlandi elnökválasztás

2020. június 27. 13:05

A legnagyobb esélyes Gudni Jóhannesson jelenlegi államfő.

2020. június 27. 13:05

A képen Gudni Jóhannesson izlandi elnök.

Megkezdődött az izlandi elnökválasztás szombaton, amelynek legnagyobb esélyese Gudni Jóhannesson jelenlegi államfő. Az országot 2016 óta vezető, a lakosság körében népszerű Jóhannesson egyetlen kihívója Gudmundur Franklín Jónsson üzletember. Jónsson bírálta vetélytársát, mert szerinte az elnöknek gyakrabban kellene beleszólnia a politikai életbe. Közvélemény-kutatások szerint Jóhannesson a szavazatok több mint 90 százalékára számíthat. Az 52 éves független politikus történész végzettséggel rendelkezik.

A 252 ezer választásra jogosult helyi idő szerint este 10 óráig járulhat az urnákhoz. Az első részeredmények közvetlenül urnazárás után várhatóak, a végleges eredmény pedig már vasárnap reggel kiderülhet. Izland nem része az Európai Uniónak, de Norvégiához és Liechtensteinhez hasonlóan az Európai Gazdasági Közösség tagja. A 360 ezer lakosú szigetországban négyévente tartanak elnökválasztást, ha több mint egy jelölt van. Az államfő szerepe nagyrészt jelképes, de befolyással van a kormányalakításra.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2020. június 29. 09:00
Ha jól tudom, az elnöki palota egy családi házban üzemel. Ennek ellenére mindig tudják, hogy itt Kelet-Európában hogyan kellene élnünk. Biztos azért, mert nincs fa a szigeten, és így messzire tudnak látni.
Akitlosz
2020. június 27. 17:54
"Jónsson bírálta vetélytársát, mert szerinte az elnöknek gyakrabban kellene beleszólnia a politikai életbe." Az ám a komoly bírálat! Mi értelme lenne beleszólnia, ha úgy sincsen jogköre? Ha úgysem hallgatna rá a kormány az csak presztizsveszteség lenne. Miközben úgy is tudja közölni a kormánnyal a véleményét fehér asztal mellett, hogy abból ne származhasson politikai kára, akkor sem, ha a kormány esetleg nem hallgat rá.
Akitlosz
2020. június 27. 17:49
Hát legalább a haja már nem hullik ki!
Karbantartó9
2020. június 27. 17:12
Pont le se szarom, de kénytelen voltam megtudni, hogy a miniszterelnökük leszbikus, mert ő erre a legbüszkébb. Reméljük, az elnöküknek nem ez lesz legfőbb rénye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!