Joe Biden bírálja Trumpot, törvényt sürget a rendőri erőszak ellen

2020. június 02. 19:39

Biden beszéde közben a Nemzeti Gárda körbevette a philadelphiai városháza épületét, és a belvárosban érzékelhető volt a gárda és a rendőrök erőteljes jelenléte.

2020. június 02. 19:39

A Minneapolisban durva rendőri intézkedés során meghalt afroamerikai George Floyd miatt kirobbant tüntetéssorozat történéseit és hátterét vizsgálva, Biden különösen bírálta az elnököt, mert hétfőn a Fehér Ház melletti Szent János templomnál Bibliával a kezében jelent meg. „A magamutogatás fontosabbá vált, mint a nemzet, amelyet vezet” – fogalmazott a demokraták várható elnökjelöltje, és azt hangoztatta, hogy „az amerikai nemzet lelkéért folyik a küzdelem”.

A philadelphiai városházán mondott beszédben Joe Biden hangsúlyozta, hogy eljött az idő a szembenézésre „a rendszerszerű rasszizmussal és a mélyen gyökeredző gazdasági egyenlőtlenségekkel”. Leszögezte, hogy ez ügyben az Egyesült Államok nem várhat a novemberi elnökválasztásokig, a kongresszusnak már most cselekednie kell. „Nincs több bocsánat, nincs több halogatás” – mondta, és arra szólította fel a törvényhozókat, hogy már ebben a hónapban cselekedjenek.

A demokrata politikus rendőrsi reformot sürget

A demokrata párti politikus „valódi rendőrségi reformot” sürgetett, amley törvényben tiltaná a fojtófogás alkalmazását a rendőröknek. Név szerint is felszólította Mitch McConnellt, a szenátus republikánus többségének vezetőjét egy olyan törvény elfogadtatására, amely a rendőrségi reformot követelők aggodalmait orvosolja. Megismételte a napokban már említett ígéretét, miszerint létrehozna egy rendőrséget ellenőrző országos bizottságot is. Utalva Donald Trump hétfői rövid nyilatkozatára, a demokraták várható elnökjelöltje kifejtette, hogy elnökként „senki sem cselekszik mindig helyesen”. „És én sem fogok” – fogalmazott, és azt ígérte, hogy elnökként ő nem játszik rá „a félelemre és a megosztottságra”, és nem kívánja „szítani a gyűlölet tüzét” sem.

Biden beszéde közben a Nemzeti Gárda körbevette a philadelphiai városháza épületét, és a belvárosban érzékelhető volt a gárda és a rendőrök erőteljes jelenléte.

Philadelphia egyike azon amerikai nagyvárosoknak, ahol a tüntetések erőszakkal és vandalizmussal párosultak. Bírálta hétfői beszéde és templomi látogatása miatt Donald Trumpot Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke is. Sajtókonferenciáján azt hangoztatta, hogy egy elnöknek a megbékélés elősegítése a feladata. Pelosi – utalva arra, hogy Trump hétfőn Bibliát tartott a kezében a Szent János templom előtt – felolvasott a Bibliából, mégpedig megbékélésre vonatkozó intelmeket. A házelnök elmondta: a képviselőház „nagyon rövid időn belül” foglalkozni fog a rendőrség rasszista profilírozási gyakorlatával.

Közben kedden megtörtént az első szövetségi vádemelés egy minneapolisi erőszakos tüntető ügyében. A szövetségi bíróságnak átadott dokumentumok szerint a 28 éves Matthew Lee Rupert több mint 500 kilométert utazott Illinois államból Minneapolisba azzal a szándékkal, hogy a tüntetők közé vegyült erőszakos elemekhez csatlakozzék. A bizonyítékok mellé a nyomozó hatóságok csatolták azokat a május 29-i tüntetéseken készült videofelvételeket is, amelyeken Rupert látszik robbanóanyaggal a kezében, másokat is bátorítva az erőszakra. A férfi ügyében a kormányzat emelt vádat, mivel egyik tagállamból ment a másikba, és a törvények ilyen esetben a szövetségi kormányzati szerveknek adják meg a lehetőséget a vádemelésre.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. június 03. 18:41
Joe! Ébresztő! Éppen nyilatkozók!
barnabibambi
2020. június 03. 09:12
Az USA társadalma pont olyan mint a húgyagyú elnökük ,azaz erőszakos bunkók!
barnabibambi
2020. június 03. 09:08
Az USA-ban zajló események világosan bizonyítják hogy az erőszak minden pillanatban jelen van az USA társadalomban éppen úgy mint az USA hivatalos külpolitikájában.Tehát az erőszakra épülő társadalomnak önmagával is szembe kell néznie.A világ döntő hányadában undorodnak az usákoktól és megvetik őket barbarizmusuk miatt!
Pandaka pygmaea
2020. június 03. 07:12
Közben a békés tüntetők épp felgyújtják a CNN épületét. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!