Holland miniszterelnök: Eltűnhet a karácsonyi ünnepkörből a Mikulás fekete segédjének hagyománya

2020. június 05. 16:22

Mark Rutte a holland parlamentben, a George Floyd rendőri erőszak nyomán bekövetkezett halálát követő tüntetéshullámról folytatott vitában azt mondta, a hátrányos megkülönböztetés állandóan visszatérő probléma Hollandiában.

2020. június 05. 16:22

A holland miniszterelnök, Mark Rutte szerint a holland Mikulás segédje, Fekete Péter (hollandul Zwarte Piet) feketére festett arcú figurája hamarosan eltűnik a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó hagyomány kelléktárából – erről számolt be a holland média pénteken.

Félelemkeltés, hétköznapi rasszizmus

Rutte a holland parlamentben, a fekete bőrű amerikai férfi rendőri erőszak nyomán bekövetkezett halálát követő tüntetéshullámról folytatott vitában azt mondta, a hátrányos megkülönböztetés állandóan visszatérő probléma Hollandiában, ahol az embereket sokszor származásuk alapján ítélik meg. A holland Mikulás (Sinterklaas) sokak által diszkrimináltnak tartott koromfekete segédjének évtizedek óta visszatérő kérdésével összefüggésben a miniszterelnök azt mondta, a karácsonyi hagyomány az utóbbi években jelentős változáson ment keresztül.

Kijelentette, megváltozott az a 2013-ban hangoztatott véleménye, amikor azzal utasította el a megosztó figurával kapcsolatos vitát, hogy Fekete Péter egyszerűen csak fekete, ezzel nem lehet semmit csinálni. Azóta sokakkal beszélt, akik számára a fekete krampusz a  diszkriminációt kimerítő karakter. „Hollandia nem akarhatja, hogy bárki számára félelemkeltő legyen egy ünnepkörhöz kapcsolódó hagyomány” – tette hozzá Rutte.

A hagyomány szerint a holland Mikulás minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos, főként feketére festett arcú segítő kíséretében érkezik. A hollandok egy része szerint Fekete Péter jelenlegi formájában a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája, ezért sértőnek, a hétköznapi rasszizmus szimbólumának tartja ezeket a figurákat, és már évek óta követelik a hagyomány megváltoztatását. Egyesek véleménye szerint a fekete bőrű állampolgárok közül sokan a rabszolgaság örökségeként értelmezhetik a feketére festett arcú, afroparókás, jelmezbe öltöztetett figurát.

A módosítás elkerülhetetlen

Hollandia lakosságának többsége azonban úgy gondolja, hogy Fekete Péter pozitív figura, akinek külseje semmilyen rasszista jelentést nem hordoz. Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának rasszizmusellenes bizottsága 2013-ban vizsgálatot indított az ügyben. A bizottság vezetője, a jamaicai Verene Shepherd akkor „a rabszolgasághoz való visszatérésnek” nevezte a Fekete Péter-hagyományt. Az „ENSZ-beavatkozás” nyomán tiltakozási hullám söpört végig az országon, egymást követték a demonstrációk, a gyalázkodások, a fenyegetések.

Kétmillióan kérték petícióban a tradíció megőrzését.

Megfigyelők szerint elkerülhetetlennek tűnik a hagyományos Mikulás-ünnep módosítása. Elképzelhető például, hogy a jövőben különböző színűre, például zöldre, pirosra, kékre vagy sárgára pingálják az Amszterdamot ellepő Fekete Péter-alakok százait. A hét folyamán Hollandia több városában is rasszizmusellenes szimpátiatüntetést tartottak az Egyesült Államokban rendőri brutalitás áldozatává vált afroamerikai George Floyd halála miatt. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves Floydot, és egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, de hiába, és a kórházba szállítás közben meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket gyilkossággal vádolják.

(MTI)

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fokhagymakocka
2020. június 06. 10:07
Ó beh szép is a liberális demokrácia ! Mégis ki a faszt érdekel 2 millió ember véleménye, ha egy maroknyi neomarxista meg egy vizsgáló bizottság már közölte, hogy mi fog történni?
mr.Marcang
2020. június 06. 07:55
"A hagyomány szerint a holland Mikulás minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos, főként feketére festett arcú segítő kíséretében érkezik. " Hát igen. Mégsem mondhatták a gyarmatosító apukák a csillogó-kékszemű purdéiknak, hogy apuci éppen most rabolta ki a fél világot. Inkább ráfogták a feketepéterre, hogy magától hozta a szajrét.
mr.Marcang
2020. június 06. 07:16
"Elképzelhető például, hogy a jövőben különböző színűre, például zöldre, pirosra, kékre vagy sárgára pingálják az Amszterdamot ellepő Fekete Péter-alakok százait." Sőt legyenek szivárványszínűek! A buzi feketepéter szobrokkal testet öltene a korszellem.
Türelem
2020. június 05. 22:33
A fekete színt törölni kell, ne legyen többé feketén fogó toll, a fekete gólyát át kell festeni, a temetésen ne lehessen feketében megjelenni - igaz, más kultúrkörben nem ez a gyász színe - , a Fekete vezetéknevet Pirosra változtatni...... Ideje lesz visszaállítani az aknazárat a magyar-osztrák határon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!