Enyhítene Brüsszel a GMO-mentességen a vakcina érdekében

2020. június 19. 12:52

Új vakcina-stratégiája keretében Brüsszel időlegesen enyhítene a GMO-szabályozáson, gyorsítandó a koronavírus elleni gyógymód megtalálását.

2020. június 19. 12:52
null

Az Euractiv értesülései szerint az Európai Bizottság kész időlegesen lazítani a GMO-politikáján. A Bizottság döntését azzal indokolja, hogy ezzel is lehetne gyorsítani a koronavírus gyógymódjának kidolgozását. A GMO-mentesség enyhítése a klinikai kutatások során nyújtana időlegesen „gyorsítósávot”.

A jelenlegi GMO-szabályozás a Bizottság álláspontja szerint nincs felkészülve a világjárványhoz hasonló vészhelyzetekre – érvelt a testület, hozzátéve, hogy EU-szerte meglehetősen szerteágazó szabályok vannak hatályban erre vonatkozóan. 

Az Euractiv rámutat, hogy jelenleg több olyan potenciális gyógymód is terítéken van, amelynek előállítói (például az Astra Zeneca és a Johnson&Johnson) GMO-technológiát alkalmaznak a gyártás során.

Az enyhítésre vonatkozó derogációs javaslat Európai Parlament általi megszavazása még hátra van, úgyszintén nem döntött erről az Európai Tanács sem. A Bizottság az enyhítést az egészségügyi vészhelyzet idejére iktatná be.

Brüsszel tervei szerint a GMO-szabályozás időleges enyhítése nemcsak a klinikai tesztekre, hanem az alkalmazott terápiára is vonatkozna, figyelemmel a „helyes gyártási gyakorlatra”, a Bizottság emellett tekintettel lenne a környezetvédelmi kockázatokra is.

Az Euractiv értesülései szerint Peter Liese, az Európai Néppárt német EP-képviselője támogatja azt, hogy a Bizottság tervei a lehető leghamarabb a megvalósítási fázisba kerüljenek, ezért szorgalmazza a szabályozásnak még a nyári szünet előtti megszavazását. 

„Kihívás lesz mindezt 3 hét alatt véghez vinni, de jártunk már el a Parlamentben gyorsított eljárásban korábban is, ennél kisebb jelentőségű ügyekben” – nyilatkozta Liese.

Az első parlamenti vita az enyhítésről június 22-én esedékes, amelyet a testület a Bizottság egészségügyi biztosának jelenlétében folytat majd le.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2020. október 11. 03:55
Suttyomben, settenkedve, de nem szabnak gátat a GMO-nak. A Zusa nyomására?
Vakfolt
2020. október 11. 03:55
A faszom kamuvírus ürügyén a gmot nem fogjátok becsúsztatni. Hol vannak az influenza áldozatai? Mostanában senki sem hal meg influenzában?
luzitanxaver
2020. október 11. 03:55
Mecsoda gyönyörű árukapcsolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!