A WHO újrakezdi a gyógyszerkísérleteket a klorokinnal

2020. június 04. 08:25

A Lancet kedden elismerte, hogy jogos kételyek merültek fel a publikációval szemben.

2020. június 04. 08:25

Folytatja az Egészségügyi Világszervezet a hidroxi-klorokinnal, mint koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai kísérleteket, számol be az Euronews. Május végén komoly érvek merültek fel amellett, hogy a gyógyszer káros lehet az egészségre, a WHO ezért leállította a teszteket, utóbb azonban kiderült, hogy mégsem rosszabbak a klorokinnal kezelt betegek túlélési esélyei.

A klorokin veszélyességét alátámasztó kutatás a Lancet nevű patinás orvosi lapban jelent meg. A Lancet kedden elismerte, hogy jogos kételyek merültek fel a publikációval szemben. Ez a finom elhatárolódás, az „expression of concern” eggyel enyhébb ugyan, mint a cikk visszavonása, de mutatja, hogy a lap nem szavatol már a cikk tartalmáért.

A bejelentést diadalmasan fogadták a hidroxiklorokint pártoló kutatók, mint például a francia média kedvenc mikrobiológusa, Didier Raoult, aki a Lancet cikkét eleve rendetlennek, szerzőit pedig munkakerülőknek nevezte.

Fellélegezhet Donald Trump amerikai elnök is, aki megelőzésképpen szedte a hidroxiklorokint, bár a WHO kifejezetten figyelmeztetett, hogy kísérleti szerről van szó.

(Euronews)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. június 04. 12:19
Nem szakterületem, DE: Mi a veszélyesebb az egészségre, a hidroxiklorokint vagy a koronavírus? Mert ha Trump ezt szedte, és nem kapta el a betegséget, meg a gyógyszerbe se halt bele akkor mi is a baj? Amúgymeg a hypós tisztogatás is nagyon hatékony lehet, aminek hasonló a kémiai összetevője, legalábbis így tudom.
B_kanya
2020. június 04. 08:31
"Fellélegezhet Donald Trump amerikai elnök is, aki megelőzésképpen szedte a hidroxiklorokint, bár a WHO kifejezetten figyelmeztetett, hogy kísérleti szerről van szó." Mármint a COVID-19 ellen használják kísérleti fázisban, amúgy malária ellen Tiszavasváriban évek óta gyártják és pár tucat tonna hatóanyagról szólnak a hírek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!