A román kormány meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, a baloldal nem akarja megadni a parlamenti felhatalmazást

2020. június 09. 16:05

Klaus Iohannis azt is közölte, hogy június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását.

2020. június 09. 16:05

Romániában a jobbközép kisebbségi kormány meghosszabbítaná a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet, a baloldali többség viszont jelezte: nem hajlandó ehhez megadni a parlamenti felhatalmazást.

Enyhíthetik a beutazási feltételeket is

A veszélyhelyzet meghosszabbításának szándékát Klaus Iohannis jelentette be kedden, a kormány tagjaival folytatott tanácskozása után. Az államfő közölte: június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását, és a magán rendezvények engedélyezett létszámát zárt térben húszra, a szabadban pedig ötvenre növelnék.

Iohannis szerint a román hatóságok fontolóra vették, hogy – egy objektív feltételhez kötve – a beutazási feltételeket is enyhítsék. A tervek szerint nem küldenék már kötelező módon otthoni elkülönítőbe a külföldről érkezőket abban az esetben, ha a olyan országból érkező utasokról van szó, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet. Az elnök megjegyezte: egyelőre több olyan ország, ahol jelentős számban élnek román állampolgárok – Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Svédország – nem felel meg ennek a feltételnek.

Egyelőre egyébként Románia sem teljesíti a kritériumot: ehhez a csaknem húszmilliós országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez még egyszer sem csökkent százötven alá.

Az elnök szerint a veszély nem múlt el, továbbra is szükség van óvintézkedésekre. Iohannis rámutatott: továbbra is szükség van azokra a jogi eszközökre, amelyeket a veszélyhelyzet tesz lehetővé, hiszen a távolságtartás és a védőmaszkok beltéri viselésének kötelezettségéről, a tömegrendezvények tiltásáról nem lehet lemondani.

Veszélyhelyzet, rendkívüli állapot

A vírus nem tűnik el egy parlamenti szavazás által” – jelentette ki a jobboldali államfő, arra kérve a parlament baloldali többségét, hogy viszonyuljon felelősen a veszélyhelyzet meghosszabbítására irányuló kormányzati kezdeményezéshez. Az ellenzéki szociáldemokraták szerint azonban a kormány csak politikai okok miatt ragaszkodik a veszélyhelyzet fenntartásához, ehhez pedig nem hajlandók hozzájárulni. Lucian Romascanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője úgy vélekedett: Románia a fertőzésszám növekedése nélkül túljutott az óvintézkedések enyhítésének első két fázisán és a jobbközép kormány nem képes szakmai érvekkel alátámasztani a veszélyhelyzet fenntartásának szükségességét.

Romániában május közepén veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot. A parlament baloldali többsége ennek bevezetését és meghosszabbítását parlamenti jóváhagyáshoz kötötte, és folyamatosan azzal vádolja a kabinetet, hogy visszaél a járvány kapcsán szerzett rendkívüli felhatalmazásával.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Tommy Lee
2020. június 09. 17:22
kit érdekelnek a román hírek? erdélyi hírek viszont bármikor jöhetnek!
confitür
2020. június 09. 16:31
A Román Állam túl fiatal ahhoz,hogy egy ekkora országot megfelelően tudjon irányítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!