BBC: Megkönnyebbültek a románok – egy csapásra elszállt minden bánatuk
Egyik napról a másikra jobb helyzetbe fog kerülni a keleti szomszédunk.
Megszűnik a bouchonokra jellemző zsúfoltság – és egy kicsit a karakteres hangulat is.
Kedden megnyitottak az éttermek és a bárok Franciaországban, számol be az Euronews. Két hónap után rengeteg a takarítani és átrendezni való ebben a múlt század elején épült lyoni bouchonban, ami a fűszeres, olykor zsíros és sok belsőséget használó lyoni konyha alapegységeként működő kockás terítős kisvendéglő. Már az első nap özönlenek a foglalások.
– Tegnap óta nincs megállás – mondja Sonia Alves de Carvalho, az étterem igazgatója. – A hűséges vendégek boldogan jönnek, részben mert szeretnek jönni, részben azért, hogy támogassanak minket.
A konyhában már készül a térség két specialitása, a lecsóféle ratatouille és az általában csukagaluskának fordított quenelle - a szigorú egészségügyi szabályok miatt a szokásosnál lassabban.
– Biztosan lassabban fogunk dolgozni, mert korábban is majd elhagytuk a hajunkat, de alkalmazkodunk, mint mindenki más – mondja a chef, David Mizoule.
Szét kell húzni az asztalokat, hogy meglegyen közöttük a hatóságilag előírt másfél méter, amivel megszűnik a bouchonokra jellemző zsúfoltság – és egy kicsit a karakteres hangulat is.
– Kicsit szomorúbb, kicsit tágasabb, kicsit üresebb, de ez még csak az első nap – mondta egy vendég.
(Euronews)