Az iráni elnök szigorítaná a becsületgyilkosságért kiszabható büntetést

2020. május 27. 16:12

Haszán Róháni nyilatkozatára nem sokkal az után került sor, hogy a múlt hét csütörtökön országos felháborodást keltett egy 14 éves lány halála, akit az apja gyilkolt meg.

2020. május 27. 16:12

Haszan Róháni iráni elnök szerdán sürgette azon törvényjavaslatok elfogadását, amelyek szigorúbban büntetnék a becsületgyilkosságok elkövetőit.

Maszumeh Ebtekar, Irán egyik alelnöke, egyúttal a nőkért és családi ügyekért felelős minisztérium vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy a szigorúbb büntetést lehetővé tevő törvényjavaslatot nemsokára elfogadják. A két politikus nyilatkozatára nem sokkal az után került sor, hogy a múlt hét csütörtökön országos felháborodást keltett egy 14 éves lány halála, akit az apja gyilkolt meg.

Romina Asrafit az apja csütörtökön egy sarlóval fejezte le a Teherántól mintegy 320 kilométerre északnyugatra található Tales városában. A tinédzser nem sokkal korábban megszökött a 34 éves barátjával, de öt nap múlva a rendőrség rájuk talált, és a lányt annak ellenére hazavitték, hogy Asrafi a rendőröknek azt mondta, az apja meg fogja ölni. Az apát őrizetbe vették, ügyét egy különleges bíróság fogja tárgyalni.

A jelenleg hatályos törvények értelmében 10 év börtönbüntetés várhat rá.

Nincs pontos adat arról, hány olyan lányt és nőt ölnek meg Iránban a saját családtagjai, akik szerintük nem tartották be a vallás előírásait, a gyilkosságokról a helyi sajtó is csak alkalmanként számol be. Az elmúlt évek során több, az ilyen jellegű gyilkosságokat szigorúbban szankcionáló törvényjavaslatot nyújtottak be, ám ők egyelőre elfogadásra várnak. Az iszlám köztársaság törvényei már 13 éves lányok számára is engedélyezik a házasságot, mindazonáltal az iráni menyasszonyok átlagos életkora 23 év.

(MTI)

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. május 27. 22:04
Felkötni azt szevasz. Mit kell itt szarozni?
Senki Alfonz
2020. május 27. 21:57
Aki megöli a saját gyerekét, mert az erkölcsei, a vallása azt követeli, az rosszabb egy állatnál, amit legfeljebb az ösztöne, az ivadék érdeke vezérelhet erre!!! Kínozni napi 16 órában folyamatosan annyi hétig, ahány éves volt a gyerek, majd szép lassan szenvedve hagyni megölni. Hogy a többi követőjelölt letegyen az ilyen a tervéről!!
Héja
2020. május 27. 20:27
Lehet csápolni az ókori teokrácia Iránnak. Arabok, perzsák... Ugyanaz a gyilkos banda. Ráadásul leginkább egymást ölik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!