Az EU új költségvetéséről tárgyalt Merkel a V4-es kormányfőkkel

2020. május 19. 15:02

A német kancellár és a visegrádi miniszterelnökök találkozóján pénzügyi kérdések is előkerültek.

2020. május 19. 15:02

„A koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása és az Európai Unió (EU) következő hétéves költségvetése ügyében kialakított szoros egyeztetés folytatásáról állapodtak meg Németország és a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) kormányfőinek keddi megbeszélésén” – közölte a német szövetségi kormány szóvivője a videókonferencia formájában tartott csúcstalálkozó után.

Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkel német kancellár, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök intenzív eszmecserét folytatott a világjárvány megfékezését szolgáló intézkedésekről. Megállapították, hogy mind az öt országnak érdekében áll a határátkelési korlátozások és ellenőrzések fokozatos visszavonása, amint megengedi a járványhelyzet. Aktuális EU-politikai kérdésekről is tárgyaltak, és megegyeztek a járványban válságba jutott uniós gazdaság helyreállítása és az EU többéves pénzügyi kerete ügyében kezdett szoros egyeztetés folytatásában. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel ismertette a gazdaság járvány utáni felfuttatására indított német-francia kezdeményezés lényegi pontjait. A megbeszélés további súlyponti témája volt a júliusban kezdődő német soros EU-elnökség programja.

A V4-Németország csúcsot a visegrádi országcsoport soros elnöki teendőit ellátó cseh kormány szervezte. A tanácskozás után Angela Merkel kétoldalú megbeszélést folytatott Andrej Babis cseh miniszterelnökkel. Áttekintették a német-cseh határ térségében kialakított együttműködés ügyeit, és megerősítették azt a közös célt, hogy a járvány alakulásától függően minél hamarabb le kell bontani a térség lakosságának és vállalatainak tevékenységét akadályozó közegészségügyi korlátozásokat.

Tárgyaltak a két ország és a határ menti vidékek kapcsolatának erősítését szolgáló jövőbe mutató projektekről is, a többi között a Prága-Drezda-Berlin vasútvonal korszerűsítésének folytatásáról – áll a közleményben. A német kancellár az utóbbi években rendszeres vendége a visegrádi kormányfői csúcstalálkozóknak. A legutóbbi ilyen ötoldalú tanácskozást tavaly februárban tartották Pozsonyban. Akkor egyebek között megegyeztek egy közös projektben, amely segítene Marokkónak enyhíteni a migrációs problémákat, és tárgyaltak az Északi Áramlat gázvezetékről is, amely a kelet-közép-európai országok megkerülésével a Balti-tengeren keresztül szállít orosz földgázt Németországba.

A V4-ek és Németország között miniszteri szinten is rendszeres a párbeszéd. Csehország június végéig tölti be a V4-ek elnöki tisztségét. A koronavírus-járvány miatt a hagyományos visegrádi találkozók március óta szünetelnek, illetve videókonferenciák formájában valósulnak meg.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!