AfD-s zsidó vezető: Az antiszemitizmus növekszik Németországban

2020. május 14. 08:16

„Zsidóbarát és Izrael-barát pártnak tartom az AfD-t, ami követi a zsidó-keresztény hagyományokat Németországban.” Vera Kosovát, a Juden in der AfD (Zsidók az AfD-ben, JAfD) elnökét kérdeztük pártja és a zsidóság kapcsolatairól.

2020. május 14. 08:16
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Dr. Vera Kosova 1982-ben született a Szovjetunióban, az üzbegisztáni Taskentben. Zsidó menekültként érkezett 1998-ban Németországba. Kosova orvos végzettségű, kardiológus. 2016 óta az AfD tagja, majd a párt zsidó szervezetének vezetője.

***

Az AfD-t korábban többször vádolták antiszemita nézetekkel. Hogyan felel ezekre a vádakra?

Sajnos tényleg vannak antiszemita nézeteket valló tagok. De téves a kialakult kép, hogy az AfD egésze vagy a párt vezetői antiszemiták, ez csupán a német média és politikai ellenfeleink ténykedésének eredménye. Még fontosabb, hogy az AfD hogyan kezeli ezeket az ügyeket: például néhány hónapja egy tagot, Wolfgang Gedeont kizárt a párt.

Összességében az AfD-t zsidóbarát pártnak tartom,

ami követi a zsidó-keresztény hagyományokat Németországban, és Izrael-barát pártnak, azaz illeszkedik a Német Szövetségi Köztársaság egységes elköteleződéséhez Izrael léte iránt. Ezzel kapcsolatban nem lehetnek kérdések.

A JAfD nagyon kritikusnak tűnik a tömeges migrációval kapcsolatban. Gondolja, hogy a tömeges migráció veszélyes a zsidók számára, s ha igen, miért?

Igen, veszélyes. Az irányítatlan tömeges bevándorlás Európába, és főleg Németországba, ahogyan azt 2015 után láttuk, főleg muszlim-arab országokból érkezik. Az emberek ezekben az országokban nagyrészt antiszemita légkörben nőttek fel, amit politikai és vallási nézetek is fűtenek. Ez befolyásolta a zsidók életét Németországban. Felmérések és német zsidókkal készült interjúk is bizonyítják, hogy az antiszemitizmus növekszik Németországban.

Nemrég antiszemita támadásokat követettek el az Egyesült Államokban neonácik, illetve Németországban is, Halléban. Gondolja, hogy a neonácik veszélyesek a német zsidókra, s ha igen, akkor ők jelentik a nagyobb veszélyt, vagy az iszlamisták?

A neonácik nyilván nagyon is veszélyesek a zsidókra. A támadások, amiket idéz, egyéni elkövetők művei voltak, azaz nem tartoztak politikai párthoz, nem volt mögöttük támogató vagy finanszírozó szerv, intézet vagy állam. Ezért nem tekintek rájuk úgy, mint tömegek képviselőire. Az iszlamisták esetében ez sajnos már nem igaz. Ha figyelembe vesszük a muszlim lakosság jósolt demográfiai növekedését Németországban, és feltételezzük, hogy az iszlám alapokban mélyen gyökerező antiszemitizmus is megmarad,

egyértelmű, hogy sajnos mi jelent veszélyt a német zsidókra.

Az AfD egyes politikusia, például Björn Höcke botrányt kavaró megjegyzéseket tettek a holokauszt-emlékezettel kapcsolatban. Milyen szerepet játszik ön szerint a holokauszt a német nemzeti emlékezetben?

Mi németek elkötelezettek vagyunk azon irányba, hogy emlékezzünk a nemzetiszocialista rezsim által elkövetett bűnökre, ideértve a holokausztot. Ez a fajta elköteleződés talán az egész világon egyedinek számít. De ezt a bűntudatot rossz célokra is lehet használni, és néha használják is német politikusok. Aránytalan felelősséget terhelnek a német népre, például a globális klímakrízisben vagy a menekültválságban, és részben a holokauszttal kapcsolatos bűntudatra hivatkoznak ekkor. A német politikát sajnos nem a józan ész uralja.

Az AfD arra törekszik, hogy jó kapcsolatai legyenek Izraellel. Hogyan látja Izrael szerepét a Közel-Keleten, és mit jelenthet az Izraellel való jó viszony Németország és Európa számára?

Izrael zsidó államként egyedi szerepet játszik a Közel-Keleten. Nem sok bizalmam van azzal kapcsolatban, hogy a szabadkereskedelem vagy a nyitott határok vívmányait a közeljövőben elérné Izrael arab szomszédjaival. A hosszú távú béke Izrael és a palesztinok között komoly áldozatokat követel meg mindkét oldalon, és a mai helyzet tükrében erre nem sok esélyt látok. Muszáj, hogy jó kapcsolatok legyenek Izrael és Németország között, már csak az idézett nemzetiszocialista múlt jóvátétele miatt is. Európa esetében pedig bár különbséget kell tenni az Európai Unió és Európa között, hiszen a kettő különbözik, de az Európai Unió is profitál a jó Izraellel való viszonyból, hiszen Izrael az egyedüli ország a Közel-Keleten, ami folyamatosan és megbízhatóan tükrözi az EU értékeit.

Hogyan látja Orbán Viktor politikáját?

Orbánt olyan politikusnak látom, aki megéli és megerősíti a keresztény és nemzeti értékeket, és szigorúan betartja az EU politikáját, ahogyan azt a 2015-ös menekültválság során is megmutatta. És nem szabad elfelejteni: Orbán Izrael nagy barátja.
 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. május 15. 17:37
".. De ezek tuti nem mind zsidók..." "tuti" vagy "nem "tuti"--én nem tudom. Azt viszont jómagam is úgy látom: az aposztata-hitehagyott volt, de mára már asszimilálódott KORÁBBI ZSIDÓK "hordozzák" a legtöbb, megvetést és hazai dühöt kiváltó "zsidós tulajdonságot". Ezek legtöbbje már legszivesebben letagadja-elrejti ősei zsidó mivoltát, amitől persze a "köznép"--amellyik nem zsidő--méginkább pipa rá, s igy méginkább zsidózza az ilyeneket.
OberEnnsinnen
2020. május 15. 15:58
Sajnos, a járvány, a lopás járványa is csak egy járvány. Terjed. Ilyen a természete. Mióta a keresztény etikát tudjukkik - elsősorban "banki" kölcsönök - kiirtották, azóta ez a járvány is megállíthatatlan. És mennyi még. Láttad-e a Távol az otthontól (A Roberts testvérek) c. filmet 1988-ból? A fiatal Richard Gere-rel? Ezt leforgatni nagy hiba volt Gere-től. Azóta többedszer kellett jóvátennie, mint a PC bajnokának.
Pikkelő
2020. május 15. 11:56
"Ha egy zsidó hülye, az nagyon hülye" Schiff András
syphax
2020. május 15. 02:58
TALÁN FURCSAMÓD ÁLL IGY A HELYZET, S EZT A TÚL PRIMITIV-PRAKTIKUS-EGOISZTIKUS SZEMLÉLETŰ "NYUGATIAK" ÉPP EZÉRT NEM ÉRTIK:. MAGYARORSZÁGON NINCS(!!!) ANTISZEMITISZMUS, NINCS ZSIDÓK ELLENI GYŰLÖLKÖDÉS. EGY PÁJESZOS-KAFTÁNOS NAGY FEKETEKALAPOS ZSIDÓ A LEGNAGYOBB NYUGALOMMAL JÁRHAT-ELHET BÁRHOL--MG EGYFAJTA TISZTELET IS ÖVEZI. VISZONT! AZ EMBEREK, AZ EGYSZERŰ EMBEREK NAGYON ÚTÁLJÁK AZOKAT AZ Ú.N. "ZSIDÓS TULAJDONSÁGOAT" ÉS SPECIFIKUMOKAT, MELYEKET EGYÉBIRÁNT DE NEM MELLÉKESEN AZ OKOSABB ÉS NORMÁLIISABB ZSIDÓK IS ÚTÁLNAK, DE LEGALÁBBIS NEM KEDVELNEK....ÖNMAGUKBAN(!), ILL. HIT-, ÉS FAJTÁRSAIK EGY RÉSZÉBEN--MÁR AKIK ILYEN TUDLAJDONSÁGOKAT HORDOZNAK ILL. LYENEKKEL ÉLNEK! EZ UTÓBBI VALÓBAN VAN, DE EZ SEM NEM OKTALAN --HISZ' NAGYONIS OKKAL VALÓ(!!!)--GYŰLÖLLKÖDÉS, ÉS SEMMIKÉPEN SEM ANTISZEMITIZMS.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!