Román külügy: Szijjártó félremagyarázza Iohannis nyilatkozatát

2020. április 30. 09:43

„Provokatívnak és helytelennek” tartják a magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki több tiszteletet kért a román államfőtől a magyaroknak.

2020. április 30. 09:43

A román külügy szerda esti közleményében azt állítja, a magyar külügyminiszter „sajnálatos módon” félremagyarázza Románia elnökének nyilatkozatát, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy „a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán – írja a Székelyhon. Az üggyel mi is részletesen foglalkoztunk.

Ennélfogva a külügyminisztérium provokatívnak és helytelennek tartja a magyar hivatalosság nyilatkozatát, amelyben gyűlöletkeltőnek minősítette az elnök beszédét, ugyanakkor szükségesnek véli, hogy a magyar fél vizsgálja felül hozzáállását és tetteit, amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak” – fogalmaz a közlemény, amelyet az Agerpres ismertet.

Ebben felhívják a figyelmet, hogy Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi állampolgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Ugyanakkor leszögezik, a Románia és Magyarország közötti kapcsolat nagy fontosságára való tekintettel, az ez iránti felelősségérzetből a román külügy tartózkodott az elmúlt időszakban attól, hogy reagáljon a magyar fél „egy sor provokatív megnyilvánulására”, elkerülendő a kétoldalú kapcsolatok „indokolatlan romlását” – írják. A külügyminisztérium ugyanakkor „visszafogottságra és tisztánlátásra” int a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2020. május 01. 11:59
A Szijjártónak jobb lett volna kussolni így mindenkinek a javára lett volna
khomeini
2020. április 30. 16:26
Románia alkotmányosan adta el az erdélyi szászokat a németeknek. Nekem is erdélyi szász volt két dédszülőm, de ők inkább eljöttek onnan, amikor esküt kellett volna tenniük Romániára. Ez a féreg meg... A szászok közül is az alja.
Skankhunt42
2020. április 30. 14:21
"ország kizárólagos belügye" Érdekes amikor a magyar parlamentben lehazaárulóznak egy internacionalista libát és a román nagykövet erre uszító körlevéllel reagál az nem belügy .
tuapse
2020. április 30. 13:55
Nácit lenácizni nem bűn :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!