Német kancelláriaminiszter: Nem lehet a nyájimmunitásra építeni

2020. április 19. 14:58

Helge Braun, Angela Merkel bizalmasa részletesen ismertette a német koronavírus-stratégiát.

2020. április 19. 14:58

Nem lehet a nyájimmunitás kialakulására építeni az új típusú koronavírus elleni védekezést, a megoldást csak a védőoltás hozhatja el – hangsúlyozta a német kancelláriaminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

Helge Braun elmondta, hogy egy járvány akkor ér véget, amikor az adott közösség tagjainak 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, és így védettséget szerez a vírussal szemben, ami megvédi a fennmaradó 30-40 százalékot is. Ezt nevezik a tudósok „kissé sziruposan" nyájimmunitásnak.

Komolyan kell venni a dél-koreai stratégiát

Ennek elérésére nem lehet alapozni az új koronavírus elleni stratégiát. „Ha a német lakosságnak csak a felét akarnánk védetté tenni 18 hónap alatt, naponta 73 ezer embernek kellene megfertőződnie” – fejtette ki a miniszter, aláhúzva, hogy „ekkora számokkal nem birkózna meg az egészségügyi rendszer”, és a fertőzési láncolatok felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok sem bírnák a tempót, így végül ellenőrizhetetlenné válna a járvány. Ezért a fertőzések megakadályozására kell törekedni, és be kell várni a vírus elleni védettséget biztosító oltás kifejlesztését. Ez a német kormány stratégiája – mondta a miniszter.

A járványlassító intézkedések hétfőn kezdődő fokozatos feloldásáról elmondta, hogy a vírus reprodukciós rátájának (R0) alakulása alapján lehet majd megítélni, hogy jó úton jár-e Németország. A korlátozások további lazításához stabilizálódnia kell a napi új igazolt fertőzések számának, ami 1,0-ás R0 értéknek felel meg. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött legfeljebb egy további embernek adja át a vírust.

A fertőzések száma már akkor vészes emelkedésnek indulna, ha tíz fertőzött közül csak egyetlen egy adná tovább a kórokozót két embernek – vagyis az R0 1,1-re emelkedne -, „ami jól mutatja, mennyire fegyelmezetten kell eljárnunk a lazítás szakaszában” – mondta a kancellár, Angela Merkel legfőbb bizalmasaiként számon tartott 47 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus, aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott.

Helge Braun kiemelte, hogy Németországnak „nagyon komolyan kell vennie” a Dél-Koreában alkalmazott stratégiát, amelynek célja a vírus lehető legteljesebb visszaszorítása a terjedését gátló intézkedésekkel, majd a visszatérés a mindennapi élet rendjéhez. Németország azonban fekvése és gazdasági szerkezete révén „nem tud, és nem is akar” annyira bezárkózni, mint Dél-Korea.

Akármennyire is szorítjuk vissza a vírust, külföldről mindig újra bejön majd”, ezért továbbra is be kell tartani a tisztasági előírásokat és a társas távolságtartás szabályát, hogy alacsony maradjon a napi új fertőzések száma.

Okostelefon-alkalmazások

Minél kevesebb az új fertőzés, annál sikeresebb a fertőzési láncolatok feltárása és megszakítása. Ehhez a munkához tovább növelik az egészségügyi hatóságok személyzetét – mondta a miniszter, utalva a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodására, miszerint a járási egészségügyi hatóságoknál 20 ezer lakosonként fel kell állítani egy öt szakemberből álló munkacsoportot, amely csak a fertőzési láncok feltárásával, azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik, szükség esetén pedig a hadsereg (Bundeswehr) támogatásával.

Az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások (contact tracking app) alapjának szánt páneurópai rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing - PEPP-PT) fejlesztéséről Helge Braun elmondta, hogy módosítani kell az okostelefonokat működtető operációs rendszereken, amihez „a nagy digitális vállalatok” közreműködése szükséges.
Sajnos ez néhány napnál hosszabb ideig tart" – emelte ki Helge Braun, jelezve, hogy a tervezettnél jóval később jelenhetnek meg a PEPP-PT-alapú alkalmazások.

A rendszert fejlesztő kutatócsoport egyik vezetője, Chris Boos egy április 10-én tett nyilatkozatában még azt mondta, hogy április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első ilyen alkalmazások. Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami elősegítheti a járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) vasárnapig 139 897 ember szervezetében mutatták ki, ami 2458 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2700-zal 88 000-re emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 4294 igazolt fertőzött halt meg, ez 184 esettel több az egy nappal korábbinál.

(MTI)

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. április 20. 05:24
".. amikor az adott közösség tagjainak 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, (ÉS TEGYÜK HOZZÁ: MEGHAL EGY NAGYCSOMÓ EMBER!!!, AMI NAGYON NEM LÉNYEGTELEN) és így védettséget szerez a vírussal szemben, ami megvédi a fennmaradó 30-40 százalékot is. ..." SZÓVAL: EZ A NYÁJIMMUNITÁS. NAPERSZE. KEZD MÁR LEESNI A HÚSZPFENNIG-ES(?)..FRAU HELGE BRAUN....??? .ÖLÉGGÉ LASSACSKÁN.
bagira
2020. április 20. 04:12
Tusk hatalmas öngólja Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt. A III. birodalom hadserege, a Wehrmacht tagja, emellett a rettegett SS kollaboránsa volt Donald Tusk nagyapja. Tusk folytatja a tömeggyilkos kommunisták közt . https://kepkuldes.com/image/KAONhc
bagira
2020. április 20. 03:24
Betolakodók zavargásokat szítanak. Utcai háború rendőrök és a helyiek között egy párizsi migránsnegyedben, a kijárási tilalom idején videó Súlyos zavargások törtek ki szombatról vasárnapra virradó éjjel Párizs egyik elővárosában, az elsősorban migránsok lakta Seine Saint Denis megyével szomszédos Villeneuve La Garenne nevű elővárosban, miután egy rendőr több szemtanú szerint szándékosan rányitotta (az egyébként jelöletlen autója ajtaját a mellette nagy sebességgel elhaladó motorosra. (Villeneuve La Garenne nagy része jobb közbiztonságú előváros, de ahol a rendőri túlkapás történt, az az előváros migránsnegyede. https://www.origo.hu/nagyvilag/20200419-utcai-zavargasok-egy-motoros-balesetet-kovetoen-video.html
cutcopy
2020. április 19. 21:36
"Nem lehet a nyájimmunitásra építeni" Amíg nincs vakcina, persze hogy nem lehet..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!