Maduro: Venezuela készen áll arra, hogy ellenálljon az olajár globális esésének

2020. április 22. 18:08

Az iráni elnök sem félti saját országát.

2020. április 22. 18:08

Irán nem fog annyira szenvedni az olajár esésétől, mint a többi ország, mert kevésbé függ az energiahordozó exportjától – hangsúlyozta Haszan Róháni iráni elnök szerdán. Irán azért nem exportál kőolajat, mert nem tud. Az iráni kőolajexport több mint 80 százalékkal esett vissza azután, hogy az Egyesült Államok 2018 májusában felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az Iránra nukleáris programja miatt kiszabott szankciókat. A lépés kiélezte a feszültséget Washington és Teherán között.

Az olajárak szerdán ismét csökkentek. A piacot túlkínálat jellemzi, miközben a benzintől a kerozinig minden üzemanyag iránti kereslet csökkent a koronavírus-járvány miatt. Bindzsán Zangane iráni olajipari miniszter az állami televízióban azt mondta: az olajtermelő országoknak tiszteletben kell tartaniuk a termelés csökkentésére vonatkozó intézkedéseket az olajpiac stabilizálása érdekében. „Az olajpiac fokozatosan stabilizálódni fog, ha a termelő országok mindegyike tiszteletben tartja a kitermelés csökkentését" - mutatott rá.” Az együttműködés nélkülözhetetlen ebben a helyzetben" – tette hozzá. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) összefogott Oroszországgal és az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy napi 20 millió hordóval csökkentsék a kitermelést.

Nicolás Maduro venezuelai elnök  beszédében úgy fogalmazott: Venezuela készen áll arra, hogy ellenálljon az olajár globális esésének, amelynek következtében – mint elmondta – a helyi olaj hordónkénti ára az 1998 óta legalacsonyabbnak számító 10 dollárra (valamivel több mint 3300 forintnak megfelelő összegre) csökkent. Venezuela a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség egyik legnagyobb olajtermelője, és három éve még a világ tizedik legnagyobb olajexportálója volt. Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál. Venezuela gazdasága romokban hever, mert a korábbi évek alacsony kőolajára kikezdte a költségvetést, a kormány pedig nem megfelelően reagált a kihívásokra.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2020. április 23. 07:52
Szopjatok csak, illiberált komcsik és iszlamisták !
teljesenertelmetlen
2020. április 23. 07:01
Valljuk be, egyes latin-amerikai országok még mindig nem hagyták el a törzsi szintet, és nem alkalmasak államalkotásra, ahogyan Afrika legtöbb országa sem.
gin74tonic
2020. április 23. 05:54
Venezuela az allatorvosi lo, illetve a "Hogyan tegyunk gondossan tonkre egy termeszeti kincsekben gazdag orszagot?" c. ( nem letezo ) konyv alanya. A demagog ostobasag es a hozza nem ertes ide vezet.
kisgul
2020. április 22. 21:21
Egyre jobban kezd pöcegödörré hasonlítani, ez a föld nevű valami!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!