Hangvizsgálat segíthet a fertőzöttség kimutatásában

2020. március 25. 17:02

A koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek segíthetnek azonosítani a Covid-19 tüneteit másoknál – közölte az izraeli védelmi minisztérium, amely a módszert tesztelő projekt vezetője.

2020. március 25. 17:02

A Vocalis Health nevű izraeli start-up kórházakkal és tudományos intézményekkel együttműködve kezdett el a héten hangmintákat gyűjteni megerősített koronavírusos fertőzöttektől egy általa kifejlesztett mobilalkalmazás segítségével. „Ezeket a hangmintákat egy mesterségesintelligencia-alapú algoritmus fogja elemezni az egyedi vokális ujjlenyomatok után kutatva” – írta közleményében a minisztérium.

A koronavírus a légzőrendszerre van hatással, amelynek nyomán változhat az ember hang- és légzési mintázata. Tal Wenderow, a Vocalis Health elnök-vezérigazgatója szerint az algoritmust a távdiagnosztizáláshoz és monitorozáshoz használnák. A tanulmány keretében kizárólag a résztvevő egészségügyi dolgozók és páciensek használják az applikációt, de a cég bárkitől szívesen fogad hangmintát a weboldalán. A tanulmány előzetes eredményei várhatóan hat héten belül lesznek elérhetőek.

A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén nyert adatok segítségével az egészségügyi rendszer képes lesz felmérni, hogy kinek van szüksége tesztelésre, kórházi ellátásra, miközben az enyhe tüneteket mutatók otthon maradhatnak.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2020. március 25. 21:37
De jó lenne ha sikerűlne hang alapon kiszűrni a fertőzötteket, sok sikert!
Akitlosz
2020. március 25. 17:52
Segíthet. De nem segít.
bpe
2020. március 25. 17:51
exfertőzöttséget viszont napokon belül otthon is mérhetünk: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-test-uk-kit-home-nhs-cases-symptoms-public-health-england-a9424741.html
szajnyalogatoviktor
2020. március 25. 17:43
szoval ez egy otlet ami vagy mukodik vagy nem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!