„Akik élnek, azok Délnek mennek?”

2020. március 09. 11:42

Hamarabb szivárgott ki az olasz kormány vesztegzáras kormányrendelete, minthogy lezárták volna az utakat Dél felé. El is indult a „szégyenvonat”.

2020. március 09. 11:42

Vasárnapra virradóra Olaszország-szerte Pirosruhás, fehér szájmaszkos csendőrök lepték el a vasútállomásokat, ugyanis miután szombat éjjel kiderült, hogy a kormány vesztegzárat rendel el Észak-Olaszország kiterjedt részein, sokan pánikszerűen próbáltak meg Délre menekülni. 

Az Il Giornale videóján jól látható, milyen sebesen hagyták el a milánói pályaudvart a „menekülők”:

Szombat éjjel 11 óra előtt pár perccel, a milánói Porta Garibaldi állomásról aztán elindult az utolsó, Torinóból érkezett és délre tartó Intercity. Több százan zsúfolódtak össze a járaton, amelyet azonban később egy órára megállítottak a hatóságok. Az utasok adatait felvették, 14 napos otthoni elkülönítést rendeltek el számukra, amelyet a hatóságok ellenőrizhetnek is majd. A „menekülőknek”. leszálláskor Nápolyban és Salerno állomásokon még egészségügyi ellenőrzésen is át kellett esniük.

A történteket azonban széleskörű közfelháborodás övezte Olaszországban, és nemcsak a kormány összeszedetlen fellépése miatt. A konzervatív Il Giornale állandó bloggere, Andera Indini „szégyenvonatnak” nevezte el a 23:20-as Délre tartó Intercity-t. Indini írásában úgy fogalmazott:

”valóban nem volt köztük senki, akiben meglett volna az erő arra, hogy nyugiban maradjon otthon, mondjuk nézzen egy sorozatot a Netflixen, vagy elolvasson egy jó könyvet? Tényleg azt gondolták mindazok, akik összezsúfolódtak a fülkékben és a folyosókon, hogy így meg fognak menekülni a koronavírus-fertőzéstől? Tényleg nem jutott közülük senkinek sem eszébe, hogy még ha egészséges terjesztőként is, de azt kockáztatja, hogy a következő napokban megfertőzi valamelyik rokonát vagy barátját, és ily módon végső soron a járványt növeli?” – írta.

A déli régiók kormányzói szinte azonnal reagáltak, és mihamarabbi visszafordulást, illetve, ha ez már nem lehetséges, házi elkülönítést kértek azoktól, akik mégiscsak Délre menekültek a vírus elől. Ijedtségük nem alaptalan. Vasárnap esti adatok szerint ugyanis a fertőzöttek száma Olaszországban 7375-re nőtt, az elhunytaké 622-re, a gyógyultaké pedig 589-re. Lombardiában 4189, Emilia-Romagnában 1180, míg a déli Calabriában csak 9 megbetegedést regisztráltak. Pénteken egyetlen nap alatt 1326-tal emelkedett a betegek száma.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Veernewl
2020. március 09. 12:25
Ez olyan olaszosra sikeredett, ála "Vesztegzár a Grand Hotelben" Rejtő alapmű. Remélem nem kenik össze fél Európát.
Ivan Lovaszopik
2020. március 09. 12:24
8.43%-os halálozási arány? Én mit tennék a helyükben, ha nincsenek tüneteim, egészségesnek érzem magam? A hajón eltrendelt karantén is azt eredményezte, hogy az egészségesek közül is többen megbetegedtek.
ato boldizsár
2020. március 09. 12:07
Ez majdnem 10%, kicsit magasabb az átlagnál..
nemecsekerno_007
2020. március 09. 12:01
A Forevör janggal indítjuk a napot! :)))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!