A már felépült páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos betegeket

2020. március 25. 12:59

A frissen kigyógyult páciensektől származó szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során működött – mondta a szakember.

2020. március 25. 12:59

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos állapotban lévő fertőzötteket amerikai kutatók, akik a múlt héten nyújtották be a módszer alkalmazásához szükséges kérelmet. A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem közleménye szerint a terv az, hogy a már felépült páciensektől – a beleegyezésükkel – vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát, amelyet azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében.

A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg. „Ezt nagyon gyorsan el lehet végezni, jóval gyorsabban, mint a gyógyszerfejlesztést, mivel gyakorlatilag vérplazma-adományozásról és transzfúzióról van szó” – mondta Jeffrey P. Henderson, az egyetem munkatársa. A terv egyszerű, a kivitelezés azonban jóval bonyolultabb. A kutatóknak még meg kell határozniuk, hogy mennyi antitest van a már felépült páciensek vérében és hogy mennyi antitest szükséges a Covid-19 hatékony kezeléséhez és megelőzéséhez.

Henderson szerint a plazmaelkülönítés régóta létező technológia, amelyet könnyedén el lehet végezni a vértranszfúziós osztályokon általában megtalálható berendezésekkel. Vérplazmát kapni a Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensektől pedig ugyanolyan biztonságos, mint bármely más vérplazma-transzfúzió. „A frissen kigyógyult páciensektől származó szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során működött” – tette hozzá a szakember.

Annak idején így előztük meg és kezeltük az olyan vírusos megbetegedéseket, mint a kanyaró, a mumpsz, gyermekbénulás és az influenza, ám a vakcinák megjelenésével a módszer érthető módon a háttérbe szorult és sokan elfeledkeztek róla. Amíg nincsenek hatékony gyógyszereink és oltóanyagaink a Covid-19 ellen, addig ez a módszer életeket menthet” – húzta alá Henderson. A kutatók a múlt héten fordultak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA) amely ha jóváhagyja a kérelmüket, akkor a szakemberek minél előbb megkezdenék a klinikai vizsgálatokat.

(MTI)

(Képünk illusztráció)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. március 25. 17:36
Szavak a cikkből: "kezelnék" "terv" "nagyon gyors" Mi lenne, ha lassú lenne?
ElBundi
2020. március 25. 13:56
(Képünk illusztráció) MTI.
BAJA
2020. március 25. 13:39
Triviális. Lenne.
fogas paduc
2020. március 25. 13:29
Már február elején pedzegettem, sőt anno 2010-ben a H1N1 idején is . Egyébként, ha megvan az antitest - akkor megvan a variábilis régiójának az aminosav sorrendje, akkor azt át lehet írni DNS-be, az be lehet ültetni egy plazmasejt DNS immunglobulint kódoló génjébe, vagy akár egy baktérium DNS-be, ami aztán ontaná a monoklonális alloantitestet ( fajazonos). Vannak már ilyenek az idarucizimab, anti CD20 obinutuzumab, stb, vagy pl a különböző Hmge inzulinok, ill. az átalakított inzulinok esetében. Egy hátránya lenne, nem tudna aktív immunitás kialakulni, de egy fél évre védene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!