Tőkés László: A román nacionalisták kinevetnék a magyarságot, ha nem gyűlne össze egymillió aláírás

2020. február 19. 16:48

Tőkés korábban Orbán Viktort is kérte, hogy a Minority SafePackhoz hasonló méretű támogatást nyújtsanak a magyarországi politikai erők a nemzeti régiókról szóló kezdeményezéshez.

2020. február 19. 16:48

Tőkés László szerint a román nacionalisták kinevetnék a magyarságot, ha annyi év pereskedés és az Európai Bizottsággal és Romániával szemben megnyert per után nem sikerülne összegyűjteni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéshez a szükséges egymillió aláírást. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt erről szerdán. Úgy vélte, ha éppen a nemzeti összetartozás évében lenne sikertelen az aláírásgyűjtés, az az egész magyar nemzetpolitika számára vereséget jelentene.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést ide kattintva írhatja alá.

A politikus jó jelnek tekintette, hogy az aláírásgyűjtés olyan ügy, amely elősegíti az új erdélyi magyar egység létrejöttét, hiszen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az EMNT is ugyanazért a célért dolgozik. Tőkés László felidézte: korábban levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől és Csáky Csongortól a Rákóczi Szövetség elnökétől, hogy a magyarországi politikai erők nyújtsanak legalább akkora támogatást az SZNT által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez, amekkorával korábban az RMDSZ által kezdeményezett Minority SafePack kisebbségi európai polgári kezdeményezést támogatták.

Az EMNT elnöke úgy vélte: Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában, valamint Németországban lehetne túllépni az EU által megszabott küszöbértéket. Az Európai Bizottság ugyanis csak akkor fogadja be a polgári kezdeményezést, ha több mint egymillió uniós állampolgár támogatja, és legalább hét tagországban sikerül meghaladni az ország lakosságával arányos küszöbértéket. Kérdésre válaszolva Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: az EMNT nem szabott meg a maga számára egy összegyűjtendő aláírásszámot, de az irodáikban gyűlnek az aláírások, és a végén be fognak számolni a hozzájárulásukról.

Tőkés László üdvözölte, hogy az EMNP és az MPP Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) néven politikai szövetséget kötött, és a két párt a távlati fúzióról is döntött. Úgy vélte: a fúzióval helyreáll az erdélyi magyar jobboldal egysége. Egy olyan új egység létrehozását tartotta szükségesnek, amelynek a 2018 januárjában megkötött hárompárti egyezségnek megfelelően az RMDSZ is része, és amely az autonómiatörekvések képviseletét tekinti legfőbb céljának. Arra emlékeztetett, hogy 30 éve maga is alapítója volt az RMDSZ-nek, és a szövetség legelső dokumentumai még a nemzeti önrendelkezést is célnak tekintették. Úgy vélte: a szövetségnek a kezdeti céljaihoz való visszatérése teremthetné meg az erdélyi magyar politikai erők új egységét.

Tőkés László újságírói kérdésre megemlítette: Csomortányi István EMNP-elnök helyében bocsánatot kért volna az ifjúkori karlendítős fotó miatt. Úgy vélte azonban, hogy a fotó az erkölcsi elévülés állapotába került, hiszen a pártelnök jelenlegi tevékenységére egyáltalán nem jellemző a szélsőségesség. A politikus szolidaritást vállalt az idegengyűlölettel vádolt ditrói székely közösséggel is, mely szerinte a hagyományaihoz ragaszkodik. Elmondta: ez máshol is megtörténik, hiszen egy svájci kantonban népszavazáson utasították el az idegenek befogadását, és döntöttek az ezért járó büntetés kifizetéséről. Azt is hozzátette: Erdélyben helyenként olyan zártak és hagyományőrzők a közösségek, hogy a néphagyományairól híres Széken például az alszegiek a felszegiekkel sem házasodtak.

A sajtótájékoztatón Sándor Krisztina számolt be az EMNT-nek a honosításhoz nyújtott segítségéről. Hozzátette: irodáikban az elmúlt tíz évben 250 ezernél több erdélyi magyarnak segítettek abban, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, magyar útlevelet, magyar személyi igazolványt, és hogy anyakönyveztesse a családjában történt változásokat.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2020. február 20. 01:09
Szervezettség nélkül ez nem müködik. Nem csak a Fidesz, de az ellenzék is mögé állhatna a kezdeményezésnek, ha valóban fontos számunkra a magyarság sorsa. Lehet bizonyítani. A szomszédos országokban, a szlovákoknál, ukránoknál, románoknál, szerbeknél nincs semmi pártpolitikai megosztottság, ha a nemzetükről van szó. Az ottani liberálisok, szocialisták, kommunisták mind-mind egytől egyig nacionalisták, akárcsak a jobboldali pártok, ha nemzeti kérdésekről van szó. Persze a magyarok kárára.
mucsay
2020. február 19. 23:12
jobb lenne a brüsszeli lobbizgatás helyett, na jó, mellett vmi kézzelfoghatóval foglalkozni. a gyergyóditrói csávó fenéken lett már billentve? van ott és a többi faluban ahol üzlete volt egy rendes pék?
Arimaspa
2020. február 19. 21:10
Tíz év távlatából, már talán el lehet mondani, hogy a fidesz nemzetpolitikája nem sikeres. Mi történt? Elsősorban kisfideszek épültek ki, saját tőkéseikkel. A támogatások főleg ezeknek jutnak eszközbeszerzésre. A kultúrális pályázatok is léteznek, bár ezeket elvégezni nehéz, sokan kihullottak, centralizálva lett ez is. A győzelmi jelentések meg mennek e központba, függetlenül a valós helyzettől. 2016-ra már látszott, hogy nincs valós építkezés, csak véget nem érő jogi harcok és szimbólikus szereplések a médiának. Persze mindig is szavazatszerzés és a támogatások hírértéke volt a lényeg, azaz jó színben feltünni. Amit meg kellett volna tenni a jogi harcok mellett, hogy minden nagyobb településen egy civil szervezetet alapítanak, amely rendszeres programot szervez, munkát ad és oktatást magyar nyelven, majd közreműködik a munkakiszervezésben, itt főleg informatikai munkákra gondolok. Persze mindezt masszívan reklámozni kellett volna, ami sokhelyen elmaradt, mint pl. a SZNT aláírásgyűjtési akciójánál is. A lokális nagyra hízott pártok már jó ideje hanyagolják a terepmunkát, felveszik a pénzt, a média lesugározza a kívánt képet és ennyi. Persze a pénzek centralizálva lettek, sokan kiszorítva. Ez nem fenntartható. Teljes politikai konszenzust kellett volna kierőszakolni a civil kultúrszférában. Ehelyett egypártdominancia alakult ki.
mustarharmas
2020. február 19. 21:10
Már aláírtam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!