Maduro börtönnel fenyegette meg Guaidót

2020. február 14. 20:35

Guaidó három napja tért haza külföldről, ahová egy bírósági határozat miatt nem is utazhatott volna el.

2020. február 14. 20:35

Nicolás Maduro venezuelai elnök letartóztatással fenyegette meg pénteken ellenlábasát, Juan Guaidót, aki a belpolitikai válság során magát nyilvánította a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének. Guaidó három napja tért haza külföldről, ahová egy bírósági határozat miatt nem is utazhatott volna el. Az őt ideiglenes elnöknek elismerő országokban járt, hogy segítséget kérjen a demokrácia helyreállítására Venezuelában. A legfelsőbb bírósági kiutazást tiltó határozata ellenére a határőrség nem lépett fel ellene a főváros repülőterén, amikor hazaérkezett.

Maduro a nemzetközi sajtóval találkozva jelentette ki, hogy még nincs Guaidó ellen bírósági letartóztatási parancs, de „ez hamarosan meglesz” és akkor „felelnie kell minden bűnéért”. Elemzők és ellenzéki politikusok szerint a venezuelai igazságszolgáltatási rendszer nem független, és inkább az államvezetés végrehajtó karjának a szerepét tölti be. Maduro emellett azzal vádolta meg Jair Bolsonaro brazil elnököt, hogy fegyveres beavatkozást tervez Venezuelába. „Bolsonaro a brazil hadsereget bele akarja rángatni egy fegyveres konfliktusba Venezuela ellen” – hangoztatta a venezuelai vezető. Kijelentette azt is: kormányának bizonyítékai vannak arra, hogy Brazíliában terroristákból álló csoportokat képeznek ki Venezuelában végrehajtandó műveletekhez. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a szomszédos ország öt venezuelai dezertőrnek biztosított menedéket, akik 2019. december 22-én megtámadtak egy luepai kaszárnyát egy katona halálát okozva.

Guaidó tavaly januárban nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökének. Azóta ötvennél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme ismerte el őt ebben a tisztségében. Háromhetes külföldi körútja során felkereste a többi között Kolumbiát, az Egyesült Államokat, Kanadát, az Európai Unió több országát, és járt a davosi Világgazdasági Fórumon is. Brüsszeli tárgyalásain felszólította a nemzetközi közösséget, hogy Maduro eltávolítása érdekében fokozza a caracasi kormány elleni szankciókat.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. február 15. 09:32
A hozzászólások arra engednek következtetni, hogy bizony a magyar agyakat is kellöképpen béklyóba veri a neoliberális manipulácó. Létezik egy olajban és ásványi kincsekben gazdag ország, amely lerúgja magáról 1811-ben a spanyol csizmát, majd energiakészleteinek feltárása után teljes jenki fennhatóság alá kerül. Természetesen földjének kincseit maga a nép nem élvezheti, amely ugye senkit nem lep meg. A rabló impérium szociális érzékenysége jól ismert. A venezuelai nép büszkesége, függetlenség utáni igyekezete nem különbözik semelyik másikétól. Simon Bolivar alakja és harca, akinek semmi köze nem lehetett a bolsevik kommunista gondolatokhoz, adja a dél-amerikai népek harcához az ideologiai alapot. Mégegyszer sokaknak, Maduro elsösorban nemzeti és szociális! Ne tévedjünk már el ennyire, és ne politizáljuk túl a dolgokat. A venezuelaiak egyszerüen magukénak akarják kincseiket tudni. Ennyi.
I hate liberals
2020. február 15. 07:31
Jobban járnának, ha tennék, amit Amerika kér. Aztán morzsák nekik is maradnának, nem döglenének éhen.
I hate liberals
2020. február 15. 07:29
Értem én, hogy ők is antiglobalisták, meg hogy Maduro független akar lenni az USA-tól, de ha éhen döglik a nép, meg azért is döglik, mert nincs gyógyszer, az nem állapot. Akkor inkább lennének Amerika csicskái.
Szerintem
2020. február 14. 22:46
Ide vezet a toljalással egybekötött balos kreténizmus, a szakasztott gyurcsányizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!