Iohannis: Romániának több uniós forráshoz kell jutnia az előző költségvetési időszakhoz képest

2020. február 07. 16:27

„Elvárásaink vannak a kohéziós politikával kapcsolatban” – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő pénteken Brüsszelben.

2020. február 07. 16:27

Iohannis és Michel megbeszélései központjában az Európai Unió 2021 és 2027 között érvényes hétéves költségvetése állt, két héttel a témában február 20-ra összehívott csúcstalálkozó előtt. A román elnök azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít, de kész tervekkel érkezett, és elkötelezett amellett, hogy a hétéves közösségi büdzsé kohéziós és agrárpolitikai forrásaiból több támogatást szerezzen Romániának. „Elvárásaink vannak a kohéziós politikával kapcsolatban, mivel ebben a kategóriában több nélkülözhetetlen forrás található a felzárkózás elfogadható szintjének lehető leggyorsabb eléréséhez” – fogalmazott.

Fontosnak nevezte, hogy a környezetbarát, zöld gazdaságra való átmenetet segítő csomag ne legyen része a kohéziós alapoknak, hanem attól teljesen független tételként szerepeljen a költségvetésben. Aláhúzta, a tárgyalások folyamán azon fog dolgozni, hogy több forrás legyen hozzáférhető a kohézió és a közös agrárpolitika mellett a zöld megállapodás számára, valamint az új kihívások kezelésére is. Kijelentette, Románia támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amelynek alapján a költségvetés a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnése után bennmaradó 27 tagország bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,114 százalékát tenné ki, a jelenlegi 1,16 százalék helyett.

„Reálisnak kell lennünk, az egyenlet ugyanis bonyolult. Kétféle tagállam létezik: egyesek többet fizetnek, mint amennyit kapnak, mások pedig többet kapnak, mint amennyit fizetnek. A két csoport között rendkívül nehéz megegyezésre jutni” – közölte. Nyilatkozatában „meglehetősen bonyolultnak” nevezte az uniós alapokon keresztül történő finanszírozás összekapcsolását a jogállamisági elvárásokkal. Azt mondta azonban, hogy Románia nem ellenez egy ilyen mechanizmus létrehozását.

„Egyetértünk azzal, hogy az uniós pénzeszközök odaítélését összekapcsolják a jogállamiság tiszteletben tartásával, de az illetékeseknek még nagyon sok tennivalójuk van, amíg egy pontosan körülhatárolt és alkalmazható kritériumrendszerrel állnak elő. Ha egyértelmű eljárást sikerül létrehozni, elfogadjuk” – tette hozzá Iohannis.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemvagyoksanyi
2020. február 07. 18:11
Bakszász úr menjen Berlinbe kunyerálni.
flesh ripper
2020. február 07. 17:25
Havi egy qrmány, igazi eurokonform demokrácia, erről álmodik a mi Lopcsányunk is. Nem beszélve Böszméné aberrált vágyairól.
toef36
2020. február 07. 17:14
Jutni fog!... Az árulókat mindig megfizetik...
3M..
2020. február 07. 17:10
Komoly esélyük van rá. Az ottani kormány nem lopja el azt ami a románságot illeti. Itt ellopja a Fidesz és a sleppje, ezért is élnek ma már jobban Romániában. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!