Vučić: Elegem van abból, hogy az orosz kapcsolatokról magyaráznak nekem

2020. január 21. 20:41

Senki sem tudja garantálni Szerbiának, hogy a koszovói konfliktus rendezése után az ország az EU tagja lehet – panaszkodott a szerb elnök.

2020. január 21. 20:41

Nem vagyunk valami szenvedélyesek az EU-csatlakozás miatt, de továbbra is elkötelezettek vagyunk mellette” – nyilatkozta a Euronewsnak Aleksandar Vučić szerb elnök a davosi Világgazdasági Fórumon. Belgrád ugyanakkor továbbra is szeretne az EU tagjává válni, mert nincs más alternatíva ezen kívül. Az elnök ugyanakkor hozzátette: Törökországon kívül senki sem várt még ennyit a csatlakozásra. 

Vučić szerint a Belgrád és Pristina közti feszültségek hátráltatják az ország EU-csatlakozását. A szerb elnök szerint senki sem tudta eddig garantálni – sem az USA, sem az Európai Unió részéről –, hogy a koszovói kapcsolatok rendezése elősegítené az uniós csatlakozást. 

Vučić azt mondta: sokan kritizálják a Moszkvával ápolt szoros kapcsolat miatt, mert nem értik, hogy ez a szerbek érdekeit képviseli. Hozzáfűzte: világossá tette Putyin számára, hogy az uniós csatlakozás a prioritás, ez Szerbia stratégiai célja. Aleksandar Vučić szerint az uniós csatlakozás nem jelenti azt, hogy elszakadnak a Szerbiát Oroszországhoz és Kínához kötő szálak. „És, az igazat megvallva, elegem van abból, hogy az oroszországi és kínai kapcsolatokról magyaráznak nekem, mikor mindenki találkozi Xi Jingpinggel és Putyinnal, még nálam is gyakrabban. Tegyék a dolgukat, ők is szuverének, Szerbia is szuverén, mindenki csinálja azt, ami a legjobb az országnak!” – fakadt ki a szerb elnök. 

Szerbia ugyanakkor folytatja az együttműködést az EU-val, mert ez a hosszú távú stratégia, mégha nem is tudják, hogy mikor csatlakozhatnak végre.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:04
M︆︆︆o︆o︆X︆︆i︆︆.︆n︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
ráadás-éve
2020. január 21. 21:54
A szerb lakosságnak már csupán a 35 százaléka támogatja az ország európai uniós csatlakozását, míg ez az arány három éve még 47 százalékos, hat évvel ezelőtt pedig 51 százalékos volt – derült ki a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelyet kedden ismertetett a Danas című szerb napilap. https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/01/21/tovabb-csokkent-az-europai-unios-csatlakozas-tamogatottsaga-szerbiaban
ráadás-éve
2020. január 21. 21:49
Hajmási Péter, Hajmási Pál, a Rácország, sosem lesz EU tagország.
yanoo
2020. január 21. 21:14
Rühellem a szerbeket, de ebben igazat adok a szerb csókának. Macedónia is megszívta, hogy behódolt az EU-nak. Az EU nem egy megbízható szövetséges, vagy barát. Nem szabad megbízni benne. Mivel utálom a szerbeket, remélem , minél hamarabb EU tagok lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!