Az iráni hatóságok felkérték a Boeing szakértőit a vizsgálatban való részvételre

2020. január 10. 10:24

Az AP hírügynökség szerint a hatalomban újabb repedések keletkezhetnek, ha kiderül, hogy az iráni hatóságok felelősek 176, többségében iráni ember haláláért.

2020. január 10. 10:24

Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt az ukrán utasszállító repülőgép szerencsétlenségének vizsgálatában – derült ki az iráni média pénteki híradásaiból.

A teheráni légikikötő közelében szerdán lezuhant repülőgép fedélzetén 176-an utaztak a 9 fős személyzettel együtt, senki sem élte túl a katasztrófát. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) beszámolt arról, hogy megkapták az iráni értesítést, és kijelölték egyik munkatársukat, segítse a vizsgálatot.

Véletlenül lőhették le a gépet

Az iráni bejelentés azt követően született, hogy nyugati vezetők úgy vélekedtek, az utasszállítót véletlenül lőtte le az iráni légvédelem. A szerencsétlenség órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy légicsapásban végzett.

Iráni tisztviselők kizárják, hogy rakéta csapódott az ukrán utasszállítóba. Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, mondván az ilyen találgatás egyetlen célja „sót szórni a fájdalmas sebbe”.

Drámai következmények lehetnek

Az AP amerikai hírügynökség szerint az amerikai vagy a kanadai szakértők részvétele abban, hogy megdönthetetlen bizonyítékot mutassanak fel a gép lelövésére, még ha az nem is szándékosan történt, drámai következménnyel járhat az iráni közvéleményben.

Az iráni közvélemény a múlt héten ugyanis egyként sorakozott fel az iráni vezetés mögé Kászim Szulejmáni meggyilkolása ügyében. Az országban ugyanakkor még élénken emlékeznek arra, hogy a kormány tavaly év végén milyen hevesen reagált a romló gazdasági helyzet miatt kirobbant tiltakozásokra. Több száz tiltakozó meghalt a hatósági fellépések nyomán.

A hatalomban most újabb repedések keletkezhetnek, ha kiderül, hogy az iráni hatóságok felelősek 176 ember, többségében iráni, valamint iráni-kanadai kettős állampolgár haláláért – írta az AP.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Veernewl
2020. január 10. 10:48
Készül a következő cirkusz: nem adunk vízumot, nem úgy, eltüntek a nyomok, nincs elég bizonyìték. Egyre zavarosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!