Párton belül kap kihívót Netanjahu

2019. december 16. 21:47

Gideon Szaár szerint Netanjahunak nincs esélye kormányt alakítani.

2019. december 16. 21:47

Gideon Szaár, a Likud politikusa hivatalosan is megindította kampányát Benjámin Netanjahu, a jobboldali kormányzó Likud párt elnöke ellen a pártelnökségéért kiírt december 26-i előválasztásokra – jelentette a helyi média hétfőn. A tizenhármas kereskedelmi televízió esti híradása szerint mintegy ezren jelentek meg tíz nappal a pártbéli elnökválasztás előtt Gideon Szaár Likud törvényhozó és volt oktatási miniszter kampánynyitó gyűlésén Or Jehuda városban, ahol elsősorban legfőbb riválisának, Benjámin Netanjahunak kormányalakítási kudarcait hangsúlyozta.

Mindenki érti, hogy

– mondta Szaár. „Az a szomorú igazság, hogy az általunk nagyra becsült miniszterelnököt blokkolják” – tette hozzá arra utalva, hogy a Netanjahu elleni korrupciós vádemelések miatt a centrista és a baloldali pártok nem hajlandók belépni egy  általa vezetett koalícióba. Szaár kijelentette, hogy a kormányfő újraválasztása esetén a Likud ellenzékbe kerül, és baloldali kormány állhat fel, amely szerinte veszélyeztetheti a Likud eddigi eredményeit, és veszélybe sodorhatja az országot.

Szaár nagygyűlésével egy időben Benjámin Netanjahu is beszédet mondott egy hasonló rendezvényen, de ő egy zártkörű gyűlésen Ramléban, ahol nem jelenhettek meg a televízió kamerái. Később Holonban is beszélt, ahol a március 2-ra kiírt parlamenti választások megnyerését ígérte szavazóinak, és azt mondta, hogy a közvélemény-kutatási adatok elfogultak vele szemben, és nem tükrözik a valós erőviszonyokat. A kormányfő a helyi média szerint már napok óta kampányol, naponta három helyen is megjelenik, köztük akár lakásokban, egészen kis intézményekben szervezett találkozókon is, és arra biztatja a párt közel százharmincezer tagját, hogy őt válasszák elnöküknek huszonhatodikán.

Szaár sem akar két államot

Az interneten Szaárt gyalázó, őt arab kefiával a fején, terroristaként bemutató képek és videók terjednek, amelyek árulással vádolják Netanjahu kihívóját, mert szembefordult a párt vezérét tisztelő pártbéli hagyománnyal – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. A televízió szakértői szerint a közvélemény-kutatások Netanjahu győzelmét ígérik, de fontos lehet, hogy hány százalékot ér el Gideon Szaár. Negyven százalék fölötti szereplését egyértelműen sikerként könyvelnék el a Netanjahu utódlásáért folytatott harcban a szakemberek.

Gideon Szaár vasárnap egy Jeruzsálemben rendezett konferencián keményvonalas jobboldali álláspontot képviselve elvetette a két állami megoldást, vagyis az önálló Palesztin állam létrejöttét Izrael oldalán. „​​​​​​​Azt állítják az egész világon, hogy továbbra is az izraeli-palesztin viszály kétállami megoldása vezethet el a békeegyezményhez” – közölte Szaár. „​​​​​​​De azt kell mondanom, hogy ez az álláspont senkit sem segít. A két állam egy illúzió, nem lesz másik független állam a Földközi-tenger és a Jordán – folyó között”- vélekedett. Gideon Szaár a kétállami megoldás alternatívájaként autonómiát javasolt, valamint a Palesztin Hatóság, Izrael és Jordánia közötti gazdasági szövetséget.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cosadi
2019. december 17. 21:22
https://mooxi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!