Az olasz hatóságok feloldották a Sea-Watch 3 civil hajó nyár óta tartó lefoglalását

2019. december 19. 18:53

A Sea-Watch hangsúlyozta, hogy újraindítják földközi-tengeri tevékenységüket, de előtte a hajó eddigi holland felségjelzését németre cserélik.

2019. december 19. 18:53

Szabadon távozhat a Sea-Watch 3 német nem kormányzati szervezet (NGO) júliusban lefoglalt hajója a szicíliai fellebbviteli bíróság csütörtökön bejelentett ítélete alapján. A hajó kapitányáról, Carola Racketéről vált ismertté, aki a korábbi tilalom ellenére kikötött az olasz partokon. A Sea-Watch 3 szabadon engedéséről Palermo fellebbviteli bírósága döntött. A hajót az olasz pénzügyőrség foglalta le, az utóbbi több mint öt hónapban Licata kikötőjében állt. A német NGO a foglalás beszüntetéséért fellebbezett, és a bíróság engedélyezte ezt, miután az illetékes szicíliai ügyészség nem nyújtott be időben fellebbezést.

Az igazság felülkerekedett a migrációs törvényeken” – jegyezte be a szervezet közösségi oldalán. A Sea-Watch hangsúlyozta, hogy újraindítják földközi-tengeri tevékenységüket, de előtte a hajó eddigi holland felségjelzését németre cserélik. A Sea-Watch 3 több mint két hétig vesztegelt a dél-olaszországi Lampedusa szigetével határos nemzetközi vizeken. Az akkori belügyminiszter Matteo Salvini megtiltotta a hajó kikötését. Június 29-én a hajó kapitánya egyoldalúan úgy döntött, hogy a hatósági tiltás ellenére kiköt Lampedusán.

A kapitány szükséghelyzetre hivatkozott. A kikötési manőverezés közben a Sea-Watch 3 majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség katonai hajójának. Carola Racketét őrizetbe vették, vizsgálat indult ellene illegális bevándorlás elősegítése, valamint katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás címén. Utóbbi tekintetében Agrigento vizsgálóbírósága július 2-án felmentette a kapitányt. További három lefoglalt civil hajó van az olaszországi kikötőkben: a Mare Jonio és az Alex, melyek a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet hajói, valamint az Eleonore, amely a német Mission Lifeline hajója. A Mediterranea közösségi kampányt indított a három hajó lefoglalásának beszüntetésére: az első aláíró csütörtökön Roberto Saviano olasz író volt.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2019. december 20. 07:55
Beindul a Líbia-Celldömölk migránsexpressz. Ha aztán már Veszprém megyét feltöltötték 5 millió színessel, Heves megye következik, mint hallom. Sajnos nincs mit tenni, a migrik Magyarországon akarnak letelepedni. Ha megtudják, hogy Svédországba vinnék őket, akkor inkább a tengerbe vetik magukat elkeseredésükben.
Bukik a Zorbán
2019. december 20. 07:50
Az olasz szélsőségesek támogatják a terrorizmust. Most egy hajót adnak hozzá, legközelebb már alighanem a bombát is ők biztosítják majd...
pitypang1125
2019. december 20. 06:59
Egyszerű a megoldás. Amilyen felségjelü a hajó, csak is kizárólag abba az országba viheti a sáskákat.
forsteandretredjemann
2019. december 19. 22:44
Trump népszerűségén tíz százalék körülit emelt az ottani cirkusz. Ez a Salvinién fog minimum ugyanannyit emelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!