Ügyészség vizsgálódik a francia jobboldal véleményvezére ellen

2019. október 04. 10:03

Éric Zemmour az „utca iszlamizálódását” és a bevándorlók általi kolonizációt emlegette egy beszédében – a francia ügyészség idegengyűlöletre hivatkozva kezdett vizsgálatba ellene, miközben Zemmour ellen és mellette is mozgalom szerveződik.

2019. október 04. 10:03

2019. október 1-én a párizsi ügyészség bejelentette, vizsgálatot kezdeményez Éric Zemmour ellen, miután az ismert francia jobboldali újságíró szeptember 28-án egy jobboldali konferencián („Convention de la droite”) állítólag iszlamofób, idegengyűlölő kijelentéseket tett.

A hivatalos ügyészségi megfogalmazás szerint közösség elleni izgatás és megkülönböztetés, gyűlölet vagy erőszak nyilvános provokálása miatt indítottak vizsgálatot Zemmour ellen. Beszédében többek közt a bevándorlók kolonizálóként történő leírását, az „utca iszlamizálódását”, valamint azt a kijelentését bírálják, amely szerint Franciaország összes problémáját a bevándorlás okozza, amelyet tovább súlyosbít az iszlám. Az egyébként észak-afrikai berber zsidó származású Zemmour idézett Renaud Camus francia írótól is, aki szerint a fehér, keresztény populációt kicserélik egy muzulmán bevándorló rétegre. Sajtóértesülések szerint ezt a kijelentést szintén aggályosnak találta az ügyészség. 

Zemmour szeptember 28-án elmondott beszédétől azóta számos ismert újságíró és politikus is elhatárolódott. A francia Le Figaro újságíróit tömörítő Újságírók Társasága („Société des Journalistes”) közleményt adott ki, amelyben arra kérik a Le Figaro szerkesztőségét, hogy vessen véget ennek a kétes ügynek, egyben mélyen elítélik és elhatárolódnak Zemmour nézeteitől. Felszólítják a Le Figaro igazgatói tanácsát, hogy tegyen hasonlóképpen. Mint írják, Zemmour személye a Le Figarónál dolgozó többi újságíró megítélésére is negatív hatással van. Mint ismeretes, Zemmour a Le Figaro és a francia RTL alkalmazásában áll.  

Az LCI televízió élőben közvetítette Éric Zemmour beszédét, amelynek tartalma miatt 400 bejelentés érkezett a francia médiát ellenőrző hatósághoz („Conseil supérieur de l'audiovisuel”). Az LCI televízió később elnézést kért a tartalomért. A hatóság hivatalos vizsgálatot indított az LCI csatorna ellen, melynek eredményéről később döntenek.

A Le Monde emlékeztet rá, Zemmour újságírót 2018 májusában 3 ezer euró bírságra ítélték vallási gyűlölet provokálása miatt. Az ítélet 2019. szeptember 17-én, mindössze pár nappal a szeptember 28-i újabb botrányos felszólalása előtt emelkedett jogerőre. A büntetést egy 2016. szeptember 6-án, a France 5 televízió által sugárzott műsorban tett kijelentése miatt kapta: „A muzulmánok számára választási lehetőséget kínálnék Franciaország és az iszlám között. Franciaország 30 éve invázió alatt áll”. A Le Monde és a baloldali hírportálok többsége igen részletesen foglalkozik a „Zemmour-üggyel”, több véleménycikket is közöltek a történtekről. Ennek egyikében Tal Bruttmann francia történész úgy fogalmaz, hogy Zemmour politikai programjának egyik fő eleme a rasszok közti harc. A történész az újságíró gondolatait egyenesen fasisztának minősíti. 

Mindeközben néhányan Zemmour és a szólásszabadság mellett álltak ki. Philippe de Villiers, a „Mouvement pour la France” szuverenista párt elnöke szerint az ügyészség által indított vizsgálat a hatalom erőfitogtatása. „Az ügyészség a kormány. A kormány Macron. Macron a progresszivizmus, a progresszivizmus a totalitarizmus. Nincs többé jogunk kritizálni a bevándorlást, nincs többé jogunk kritizálni az iszlámot… Ha Zemmour börtönbe kerül, szeretnék abban a tiszteletben részesülni, hogy a cellatársa lehetek” – fogalmazott a politikus.

*

Éric Zemmourral a Mandiner tavasszal, az MCC nemzetközi konferenciáján készítettünk interjút:

Franciaország szétesik, a vészharangot kongatom

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. október 06. 13:42
"Francia"-ország szégyene ez az egész ügy! Első lépésként Frankisztán-nak nevezhetnék át, a régi pénznemük emlékére. Aztán, logikus, netán természetes lépés lenne az EURisztán névre másítás! (Fenébe, majdnem keresztelést írtam!)
etete
2019. október 05. 00:29
Érdemes lenne magyarra fordítani és a Mandineren megjelentetni a beszédet, a teljes terjedelmében. Én ilyen diszkurzust még nem hallottam / olvastam nyugati gondolkodótol. És még nem is mondom, hogy egyetértek vele, de rettentően érdekes és mellbevágó. Íme: Videó https://www.youtube.com/watch?v=69jOdtJ2DXg Franciául https://www.polemia.com/eric-zemmour-la-societe-progressiste-est-une-societe-liberticide-discours-integral/ Angolul https://www.theamericanconservative.com/dreher/eric-zemmour-blockbuster-speech/
Tatulus
2019. október 04. 16:16
Miért is várhatnánk mást a macroni liberális bandától, mint a nekik nem tetsző vélemények elhallgattatását, fenyegetését! Nálunk is ez lenne a Dk-s bagázs hatalomra jutása esetén! Mondjuk, erre nem sok esély van - szerencsénkre!
reality
2019. október 04. 13:17
"Franciaország és az iszláma" valamint a "rasszok közti harc" közti kijelentések között nem látom a koherenciát. Mióta rassz az iszlamizmus? Jó, tudom, libsiktől ne várjon az ember logikus és a valóságnak megfelelő gondolkodást. Ha belegondolok, hogy nálunk is ez ment évtizedeken át, és csak most lélegezhetünk fel egy kicsit. Ki tudja, mi jönne, ha libsik újra hatalomra kerülnének!? És ez bármikor megtörténhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!