Szijjártó: Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz

2019. október 02. 16:12

A nyugat-balkáni térség integrálása az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke – hangsúlyozta a külügyminiszter.

2019. október 02. 16:12

Az Európai Uniónak (EU) 2025 előtt kellene befogadnia Montenegrót és Szerbiát, mindkét ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, amely az unió érdekében is áll – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, a Warsaw Security Forum nevű konferencián.

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta: a mostani „meglehetősen viharos” világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-nak jó hír lehetne egy sikertörténet, a bővítés felgyorsítása.

Aláhúzta: Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

A politikai érdeket a miniszter a brit kilépéssel járó uniós taglétszám-csökkenéssel hozta összefüggésbe. A gazdaságot tekintve úgy látta: minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is előnyöket hozna, ha a nyugat-balkáni országok – amelyek mindegyikének az EU az elsőszámú kereskedelmi partnere – részesei lehetnének az európai szabadkereskedelmi övezetnek. Biztonságpolitikai szempontból leszögezte: minél délebbre húzódik az EU külső határa, „annál délebbre lehet megállítani az illegális bevándorlási hullámokat”.

Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés”, erre jóval korábban lenne szükség – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. október 02. 17:28
Magyarországnak 2025. előtt kellene kilépnie az EU-ból.
nemecsekerno_007
2019. október 02. 16:50
Jaja, mindkettőt be kell venni, a Kárpát-medence gazdaságának jót tenne...
Óbor Dezső
2019. október 02. 16:35
Az jó lenne, szerintem nem a Magyarokon fog múlni!
Óbor Dezső
2019. október 02. 16:32
Az jó lenne, szerintem nem a Magyarokon fo múlni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!