Rivlin: Izrael válsághelyzetben van, kormány kell a „fellélegzéshez”

2019. október 04. 08:57

Stabil kormány nélkül alakult meg a 22. Knesszet.

2019. október 04. 08:57

Netanjahunak egyelőre sem Ganzcal, sem Libermannal nem sikerült megegyeznie a kormányalakításról – számol be a Neokohn. Reuven Rivlin államfő és Yuli Edelstein házelnök az izraeli parlament alakuló ülésén visszaemlékezett az áprilisi 21. Knesszet rövid, két hónapos működésének bizonytalanságára. Mindkettőjük megegyezett abban, ezúttal ezt csak egységkormány felállításával kerülhetik el.

Az államfő egy Chaim Weizmannról szóló anekdotával kezdte beszédét. „Weizmann épp otthon ült Rehovotban, szomorú arccal. Amikor megkérdezték, miért szomorú, hiszen Mózes 40 évig volt a sivatagban és soha nem utott el Izraelbe, ő pedig már 40 éve vezeti Izraelt a pusztaságban, de megvalósította az álmot, megalapította az államot, és ő a feje, azt válaszolta, nem, én sokkal rosszabb pozícióban vagyok, mint Mózes. Nehéz az álmot élni.

Válsághelyzettel néz szembe Jákob háza, vészhelyzetben van Izrael biztonsága, az izraeli társadalom és az izraeli demokrácia. A kormányalakítás nem csak a nép akarata. Ilyen időkben ez minden eddiginél fontosabb gazdasági és biztonsági szükség” – szögezte le Rivlin. Az államfő hozzátette, egy széles kormánykoalíció lehetővé tenné az izraeliek számára, hogy félretegyék véleménykülönbségeiket, és megtalálják a pontokat ahol megegyeztek.

Fő kérdések

Rivlin megnevezte a fő kérdéseket is, amikkel a kormánynak majd foglalkoznia kell az iráni fenyegetéstől kezdve az arab közösségek növekvő bűnözési rátájának megfékezéséig. Jom Kipur napja előtt, ami kedden kezdődik, az izraeliek bocsánatát is kérte, ha bármi sérelmet okozott nekik. Yuli Edelstein praktikus hangnemet ütött meg Benjamin Netanjahu és Ganz irányában: „Az irodám csak néhány méterre van. Üljenek le. Beszéljenek. Forgassanak fel minden követ, és találják meg a megoldást. Át tudjuk hidalni a szakadékokat. El tudjuk törölni a könnyeket. Biztosan el tudjuk érni az egységet.

A házelnök hozzátette: az izraeliek nem bocsátják meg, ha harmadik választásra kell majd sort keríteni egy éven belül. A 22. Knesszetben 28 női képviselő fog ülni. A rekordot eddig a 20. Knesszet tartja, amikor rekord 35 női képviselőt köszönthetett az izraeli parlament. A kormányalakítás ügyében Netanjahu szerdán meghívta Avigdor Libermant, csatlakozzon az általa épített koalícióhoz, hogy hozzájáruljon az egység létrejöttéhez. Találkozójuk azonban nem járt sikerrel. Amennyiben a következő néhány napban nem tud előrelépni a kormányalakítás terén, a jelenlegi miniszterelnök várhatóan visszaadja megbízását Rivlin elnöknek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. október 04. 10:32
Rivlin a szövegével full az ortodoxoknak fújta a passzátszelet. Felteszem, a szekulárisoknak ebből már borzasztó elegük van. Mert ők tartják el az élősködő ortodoxok elképesztő tömegét, akik megdöbbentő ütemben szaporodnak (ehhez ld https://www.szombat.org/politika/izraeli-ultraortodoxok-szellemi-iranymutatok-vagy-eloskodok ) és így egyre jobban irányításuk alá vonják a politikát is, miközben semmivel sem járulnak hozzá az állam fenntartásához. Nem adóznak, nem katonáskodnak, és minden segélyt felnyalnak. Ha mindenkinek ugyanolyan szavazati joga van, akkor ketté kéne osztani az országot, mint hajdan, Salamon után (Izraelre és Júdára). Az ortodoxok tartsák el magukat. Arról nem is beszélve, hogy nincs itt semmiféle "Jákób háza". Ebből a szemforgatásból egy betű nem igaz. Nem véletlenül nincs megegyezés. Ez nem "véleménykülönbség". A megoldás csak az lehet, hogy az ortodoxoktól minden kiváltságot meg kell vonni. Márpedig Netanjahunak is beléjük tört a bicskája, mert ő is szerette volna őket katonáskodásra kötelezni, de nem lehetett, mert akkora tömegben vannak már, hogy túl erős az érdekérvényesítő képességük. Itt nem lehet összefésülni a nézőpontokat, mert a szekulárisoknak pontosan olyan kifogásaik vannak az ortodoxokkal szemben, mint anno Luthernek a zsidókkal szemben, vagy nekünk a muszlim migránsokkal, cigányokkal stb szemben. Itt sem lehetne elképzelni egy olyan kormányzást, hogy a cigányoknak nem kell dolgozni, adózni, katonáskodni, minden segélyt felnyalnak, átlag 13 gyereket szülnek és ők irányítják az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!