Kiosztották a fizikai Nobel-díjat

2019. október 08. 13:17

A díjat megosztva kapta egy kozmológus, egy asztrofizikus és egy csillagász.

2019. október 08. 13:17


James Peebles, Michel Mayor és Didier Queloz kapta a fizikai Nobel-díjat – olvasható az Euronews magyar nyelvű oldalán. Az indoklás szerint a három kutató „átformálta a kozmoszról alkotott elképzeléseinket”. Hozzáteszik, hogy James Peebles elméleti felfedezései hozzájárultak a világegyetem ősrobbanás utáni fejlődésének megértéséhez, Michel Mayor és Didier Queloz pedig „felderítette kozmikus szomszédságainkat ismeretlen bolygókra vadászva”. Eredményeik „örökre megváltoztatták a világról alkotott képünket”.

A kitüntetettek 9 millió svéd koronával (276 millió forintos összeggel) gazdagodnak. Az összeg felét James Peebles kapja, a másik fele egyenlő arányban oszlik meg Michel Mayor és Didier Queloz között.

Az egész héten folyamatosan jelentik be az idei díjak nyerteseit. Tegnap az orvosi, ma a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia körül kirobbant botrány miatt tavaly nem ítélték oda a kitüntetést, így csütörtökön egyidejűleg két irodalmi Nobel-díjast jelentenek be.

Pénteken hozzák nyilvánosságra a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 14-én ismét azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. Idén a díjak 9-9 millió svéd koronával (294 millió forinttal) járnak. Amennyiben több díjazott van, a pénzösszeget megosztva kapják. Az elismeréseket december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:49
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
nobusup
2019. október 10. 17:13
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
trouposed
2019. október 09. 16:35
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Peter8811
2019. október 09. 09:00
Az ÁVH nyerte fizikai, erőszakkal? Az ÁVH a Momentumban is újra éled, Ha győznek, kitapossák majd a béled.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!