ENSZ-főtitkár: Mérföldkő a szíriai alkotmányozó bizottság első ülése

2019. október 31. 11:17

A polgárháború szemben álló feleit képviselő, 150 tagú szíriai alkotmányozó bizottság az ENSZ szorgalmazására ült tárgyalóasztalhoz.

2019. október 31. 11:17

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön törökországi látogatásán mérföldkőnek nevezte a szíriai alkotmányozó bizottság előző nap Genfben tartott első ülését.

Guterres egy, a békeközvetítésről szóló isztambuli konferencián mondott beszédében reményét fejezte ki, hogy a bizottság munkája jelenti majd az első lépést a szíriaiak által megélt tragédia politikai megoldásához. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az ENSZ-főtitkár azt mondta: a folyamat meg fogja könnyíteni a szíriai menekültek biztonságos és önkéntes hazatérését.

Guterres Észak-Szíriát illetően elismerően szólt a párbeszédet célzó erőfeszítésekről, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az északnyugati Idlíb tartományban kialakult helyzet miatt. Idlíb nagy részét a szíriai lázadók és az al-Kaida terrorszervezethez közel álló Haját Tahrír as-Sám tartja uralma alatt. A szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban a felkelők ellen, és azóta sok területet visszafoglaltak. Bassár el-Aszad szíriai elnök a múlt héten kulcsfontosságúnak nevezte az Idlíbben dúló harcokat a polgárháború lezárásában, valamint a „terrorizmus” elleni harcban.

A polgárháború szemben álló feleit képviselő, 150 tagú szíriai alkotmányozó bizottság az ENSZ szorgalmazására ült tárgyalóasztalhoz. A kormánynak, az ellenzéknek és a civileknek egyaránt 50-50 embere van benne. A testület az arab ország leendő alkotmányával kapcsolatos azon javaslatokat vitatja meg, amelyeket egy 45 tagú bizottság terjeszt elé.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2019. október 31. 21:41
Gitáros Tóni nem tétel a politikában ami mellé odaáll az maga a pusztulat..
AKissLaci
2019. október 31. 11:59
Szíriai "alkotmány"? Elég oximoron. Valami ilyesmit írt már nekik az analfabéta Mohamed is, direkt sivatagi rablóbandára szabva, eddig is jól el voltak vele. Egyébként meg nyilván nagy perspektívával kecsegtet egy olyan "alkotmány", amelyet a "szembenálló felek dolgoznak ki". Genfben. Azonkívül ezeknek a homoki niggereknek mintha mindig a kezük ügyében lenne egy AK-47-es. Bár ez nyilván arabéknál az "alkotmányozási folyamat" nélkülözhetetlen része. Két póttárral, elhúzódó alkotmányos kérdések esetére. Egyébként Lenin is alkotmányozott már Svájcban. Az is volt olyan tuti, mint amilyen a szíriai lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!