Nem lesz klímacsúcs Chilében

2019. október 30. 20:59

A zavargások miatt.

2019. október 30. 20:59

Chile mégsem ad otthont a decemberre  tervezett nemzetközi  klímacsúcsnak decemberben és az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának sem az országban zajló zavargások miatt – jelentette be szerdán Sebastián Pinera chilei elnök.

Figyelembe véve a nehéz körülményeket, amelyeket az országunk az elmúlt hetekben tapasztalt, a kormány úgy döntött, hogy nem ad otthont az APEC novemberi és a COP 25 (az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. éves ülése) decemberi csúcstalálkozójának” – közölte újságírókkal Pinera a chilei La Moneda palotánál, az elnöki hivatalnál. A kormánynak mindenekelőtt a béke megőrzésével és a tiltakozók megengesztelésére irányuló reformok végrehajtásával kell foglalkoznia – tette hozzá.

A chilei tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt. A dél-amerikai országban több mint egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkolltak, széles körű pusztításokhoz vezettek, és 20 ember halálát okozták eddig.

A chilei elnök korábbi bejelentéséhez hűen hétfőn jelentős kormányátalakítást hajtott végre, a múlt héten pedig új „szociális paktumra” szólított fel, ígéretet téve a minimálbér- és nyugdíjemelésre, arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét. Az intézkedések azonban nem vetettek véget a tüntetéseknek.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crüwel
2019. október 31. 14:22
Kaliforniában legyen , sok krétagrétával , szívják csak szépen az égett műanyag levegőt.
luzitanxaver
2019. október 31. 10:44
Karbonlábnyom-szempontból ez igazából egyáltalán nem rossz hír - a santiagói vendéglátó-szektorban viszont alighanem felvágódik néhány ér a napokban.
néhai Ch.Pilot
2019. október 30. 22:15
Most fog igazán tombolni Greta Thunberg! Még a végén meg is átkozza Chilét! Az inkák utódai meg őt. Aztán meglátjuk, melyik átok az erősebb :-)
reugrangon
2019. október 30. 21:41
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!