Visszatértek a kormánypárti képviselők a venezuelai parlamentbe

2019. szeptember 24. 21:18

2017 óta bojkottálták a parlament üléseit.

2019. szeptember 24. 21:18

A Nicolás Maduro venezuelai elnökhöz hű törvényhozók kedden visszatértek az ellenzéki vezetésű parlamentbe, miután az államfő bejelentette a kétéves bojkott végét, azt állítva, hogy szeretné előmozdítani a párbeszédet a mélyen megosztott országban. Csaknem 40 kormánypárti törvényhozó foglalta el parlamenti helyét kedden a körülbelül 50 közül, 2017 óta először.

Maduro 2017-ben illegitimnek nyilvánította a 167 fős nemzetgyűlést azt követően, hogy az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság jogellenesnek minősítette a parlamentet amiatt, hogy képviselői között állítólag olyanok is akadtak, akiket szavazatvásárlással vádoltak meg. A törvényhozók tagadták ezeket a vádakat. A bíróság később azzal vádolta meg a nemzetgyűlést, hogy a venezuelai alkotmányt megsértő jogszabályokat fogadott el. Maduro kormányzata ekkor létrehozott egy párhuzamos, kormánypárti törvényhozást, hogy felülírja az ellenzéki vezetésű parlament rendelkezéseit.

A venezuelai elnök kitartott amellett, hogy a nemzetgyűlés továbbra is illegitim, de a kormánypárti törvényhozók visszaülnek a parlamentbe egy olyan megállapodás részeként, amelyet ellenzéki képviselők egy kis csoportjával kötöttek a párbeszéd előmozdítása érdekében. Az egyezményt azonban a parlamentet ellenőrző fő ellenzéki pártok nem támogatták.

A Venezuelát sújtó belpolitikai válság az idén tovább mélyült, miután a nemzetgyűlést vezető Juan Guaidó az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát egy Maduro elleni tüntetésen.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. szeptember 24. 21:50
venezuelai fodrásznő hajat mos: https://www.facebook.com/jackeline.rodriguez.39794/videos/vb.100007017961141/2492751140968794/?type=2&video_source=user_video_tab
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!