Tavaly kapott menekültstátuszt a lyoni késelő

2019. szeptember 02. 21:09

A férfi állítása szerint azért ragadt grillnyársat és kést, mert „Istent sértő hangokat hallott, amelyek ölésre adtak neki parancsot”.

2019. szeptember 02. 21:09

A két nappal ezelőtt egy áldozatot és nyolc sebesültet követelő lyoni késelés feltételezett afgán elkövetője 2018-ban kapott menekültstátuszt Franciaországban „kiegészítő védelmi jogállás” címen – közölte hétfőn a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII). A helyi ügyészség hétfő este emberölés és emberölési kísérlet miatt indított a gyanúsított ellen eljárást.

A 2020. január 31-ig érvényes, de meghosszabbítható ideiglenes franciaországi tartózkodási engedéllyel rendelkező menekült jelentős mennyiségű kannabiszt fogyasztott a támadás előtt, amely során agyonszúrt egy 19 éves férfit és további nyolc embert megsebesített a Lyon melletti Villeurbanne buszpályaudvarán. A vizsgálat a továbbiakban az indítékait illetően továbbra is zavaros elkövető nehezen meghatározható profiljára koncentrál. A büntetlen előéletű afgán az elmúlt évtizedben Európa különböző országaiban bolyongott, mielőtt tavaly ideiglenes menekültstátuszt kapott Franciaországban, ahol 2009-ben járt először, majd 2014-ben feltűnt Olaszországban, ahonnan 2015-ben Németországba, majd egy évvel később Norvégiába ment. A feltételezett elkövető az OFII adatai szerint 2016-ban egyedül tért vissza Franciaországba, és 2018 májusban kapta meg az úgynevezett kiegészítő védelmi jogállást. Ebben a dokumentumban az szerepel, hogy 1986-ban született.

A kiegészítő védelmi jogállást olyan személy kaphatja meg a francia hatóságok szerint, akit a helyzete nem jogosít fel a menekültként való elismerésre, ugyanakkor léteznek olyan komoly és bizonyított jelek, amelyek alapján az gondolható, hogy súlyos és valódi fenyegetéseknek van kitéve a hazájában, mint például a halálbüntetésnek, a kínzásnak vagy az élete elleni súlyos fenyegetettségnek, valamilyen fegyveres konfliktus miatt. Az afgán támadó, mint minden kiegészítő védelmi jogállás alá kerülő személy, egyéves, meghosszabbítható ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik. A dokumentuma 2020-ban jár le, ami arra utal, hogy legalább egyszer már meghosszabbították a hatóságok 2018 óta – jelezte a hivatal.

A gyanúsított 2018 óta ugyanazon, egy menedékkérőknek fenntartott szálláson élt, amelyet egyébként a tartózkodási engedély megszerzése után el kellett volna hagynia. A France2 közszolgálati tévének a szálláson lakók elmondták: erőszakos és problémás embernek ismerték a férfit, aki rendszeres kábítószer-fogyasztóként gyakran „rendezett jelenteket”, de elsősorban önmagára tartották veszélyesnek. Nicolas Jacquet lyoni főügyész vasárnap azt közölte, hogy a terrortámadás feltételezését kizárják a hatóságok a támadó személyisége miatt, valamint olyan elemek hiányában, amelyek alapján terrortámadásra lehetne következtetni.

Az elkövető korábban nem állt pszichiátriai kezelés alatt, de a vasárnapi szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy „vallási témákhoz köthető paranoiás őrületekkel teli pszichotikus állapotban” van. A férfi kihallgatásán „részben” elismerte, amit tett, de „összefüggéstelenül és zavarosan” beszél, azt állítva, hogy „Istent sértő hangokat hallott, amelyek ölésre adtak neki parancsot”. A késsel és grillnyárssal felszerelt támadó szombat délután véletlenszerűen támadt rá emberekre Lyon egyik elővárosa, Villeurbanne buszpályaudvarán, ahol járókelők tartóztatták fel és vették el tőle a fegyvereket.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. szeptember 03. 08:47
Az MTI-nél is funkcionális analfabéták dolgoznak, akik azt sem képesek értelmezni, amit saját maguk írnak le? Ott áll tisztán, világosan (és mellesleg helyesen), hogy a kiegészítő védelmi státusz miért _nem_ menekültstátusz. Ehhez képest: “2018-ban kapott menekültstátuszt Franciaországban „kiegészítő védelmi jogállás” címen”. No comment.
Lombi
2019. szeptember 03. 08:29
Akkor most megint bukott a vadkenderlobbi, a migránslobbi. Vagy ilyenkor felmentő tényező a könnyűdrog, ha lobbiról van szó, akkor ártalmatlan? A menekültek örülnek, ha békénhagyják őket és nyugton maradnak, amíg haza nem térhetnek. A fanatikus iszlamisták pedig területet foglalnak, vallást terjesztenek erőszakkal, ha nem megy, ez történik. Belebolondulnak ebbe a nagy, szerintük tisztátlanságba, ami európában teljesen normális.
Ezekiel2517
2019. szeptember 02. 22:45
Betiltani az iszlámot Európában,lásd Kína. Müködik.Ezek csak az erő nyelvét ismerik.
magnahungaria
2019. szeptember 02. 21:27
„Istent sértő hangokat hallott, amelyek ölésre adtak neki parancsot”. Ja, így mindjárt más! Tessék felmenteni! Különben is kannabisz hatása alatt beszámítási képességében erősen korlátozva volt ... valakik beadHATTÁK neki, nem biztos, hogy ő volt ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!