Netanjahut bízta meg kormányalakítással az izraeli elnök

2019. szeptember 25. 19:42

A Rivlinhez közeli források csak jövő szerdára várták a bejelentést.

2019. szeptember 25. 19:42

Reuven Rivlin izraeli elnök formálisan Benjamin Netanjahunak adott kormányalakítási megbízást, miután Benny Gantz ellenzéki vezetővel folytatott megbeszélései eredménytelennek bizonyultak. 

Netanjahunak jobbak az esélyei a kormányalakításra” – jelentette ki Rivlin. Rivlin azt mondta, Netanjahu 55 ajánlást kapott a kneszet tagjaitól, míg Gantz csak 54-et. Rivlin arra is felhívta a pártokat, hogy ne lehetetlenítsék el egymás munkáját. 

Netanjahunak szövetségeseivel együtt 55 mandátuma van az izraeli törvényhozásban. Ha nem sikerülne kormányt alakítania, Rivlin még mindig megbízhatja Gantzot. Ha nem teszi, a rákövetkező huszonegy napban a kneszet tagjai közül bárki megpróbálkozhat a kormányalakítással, de ehhez 61 képviselő támogatására van szüksége a 120 fős testületből. 

Némileg váratlan volt Rivlin döntése. Az elnökhöz közeli források szerint Rivlin eredetileg csak a zsidó újév ünnepe után, jövő szerdán adta volna ki a megbizatást, csakhogy a Likus és a Kék és Fehér közti tárgyalások megfeneklése után meggondolta magát.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. szeptember 26. 12:30
Nem nehéz bevallanom: Az lesz miniszterelnök, akinek szurkoltam a választási kampány idején.
Atilla
2019. szeptember 26. 07:05
Egy országnak az a jó,ha törékeny kormánya van és minél többször vannak előrehozott választások. A liberálisok ezt valják. Ha erős,jól működő kormány jön létre,mint pl. Magyarországon,na az egyenesen "világ vége"a liberálisok elképzeléseiben. Egyenesen diktátor az ilyen kormányt vezető személy!
Bástyaelvtárs
2019. szeptember 25. 22:06
Ami " véletenül" kimaradt a mandineres szerkesztésből : "A 13-as kereskedelmi tévécsatornán kedd este a politikai szakértők úgy vélekedtek, hogy mindkét párt azt tartja előnyösebbnek, ha az államfő csak másodikként kéri fel vezetőjüket kormányalakításra, miután az első miniszterelnök-jelölt már kudarcot vallott. A tévé értesülései szerint Netanjahu arra készül, hogy ha úgy látja, reménytelen feladattal szembesült, már néhány nap után visszaadja a lehetőséget Rivlinnek, lerövidítve a sikertelen próbálkozás idejét."
néhai Ch.Pilot
2019. szeptember 25. 20:55
Pár napja olvastam a jobbikos Gyöngyösi Mártontól, hogy Netanjahu elbukott... Pár napja olvastam a népszavás Rónay tamástól, hogy Netanjahu elbukott... Már az ellenség hangjában sem bízhat az ember... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!